Societat 15/10/2021

Barcelona invertirà 40,5 milions en fomentar l'economia vinculada al mar

Collboni diu que la transformació ha començat amb la recuperació dels locals d'oci nocturn del Front Marítim, al Port Olímpic

ARA
3 min
El nou Node Formatiu i tecnològic de la Nàutica, dissenyat per l'estudi Mestres Wåge

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona destinarà 40,5 milions d'euros en fomentar l'economia vinculada al mar entre aquest any i el 2025 i habilitarà un espai de 52.000 metres quadrats, segons ha explicat el primer tinent d'alcaldia de l'àrea d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni. El primer tinent d'alcaldia ha afirmat que ja "ha començat la transformació" amb la recuperació dels locals d'oci nocturn del Front Marítim, al Port Olímpic, per instal·lar-hi la seu d'empreses i start-ups. "Allà hi volem fer un autèntic nou pol d'economia blava", ha assenyalat el primer tinent d'alcalde, que ha afegit que l'objectiu és crear "les sinergies pròpies d'un clúster" entre les empreses que s'hi instal·lin i amb la col·laboració de Barcelona Activa. Collboni ha ressaltat la importància de l'aportació que també faran fons d'inversió privats i els fons Next Generation EU per a l'economia blava a la capital catalana.

D'acord amb la mesura de govern presentada aquest divendres en un acte a la seu de la Fundació Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB), s'impulsaran els tres grans ports ciutadans de la capital: el Port Vell, el Port Olímpic i el Port del Fòrum. En aquest sentit, el nou Port Olímpic serà gestionat per Barcelona de Serveis Municipals i s'espera que pugui acollir més de 200 nous llocs de treball relacionats amb el mar i la seva sostenibilitat. L'empresa pública serà l'encarregada de la transformació de més de 40.000 metres quadrats al dic de Recer, el moll de Gregal i el moll de Mestral, on 8.121 metres quadrats estaran ocupats per empreses de l'economia blava.

A banda, es preveu que 12.000 metres quadrats es destinin al que s'ha anomenat node formatiu i tecnològic de la nàutica, amb centres de formació superior, capacitació professional i de recerca. El node estarà ubicat en un terreny molt pròxim on en un futur es podria construir el Museu Hermitage en funció de com evolucioni el litigi judicial entre els promotors i l'Ajuntament. L'estudi internacional d'arquitectura Mestres Wåge serà l'autor del futur node, el projecte del qual ja es va presentar al mes d'abril. El nou equipament respon al pla estratègic que l'actual administració impulsa per al litoral barceloní: obrir la ciutat al mar recuperant l'espai públic, i impulsar l'anomenada economia blava. En aquest sentit, tant el primer tinent d'alcaldia com el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, han deixat clar que es tracta de terrenys diferents i que en cap cas se substituiria l'ús cultural d'un d'ells per ubicar-hi els centres de formació.

Altres projectes són la creació d'un entorn d'innovació per a sectors emergents, anomenat InnovaBlue, en col·laboració amb el Port de Barcelona, Marina Barcelona 92 i el BCN Clúster Nàutic, i un Observatori de l'Economia Blava, que avaluarà l'impacte econòmic, social i ambiental d'aquest sector.

Més de 15.000 persones tenen feina gràcies al mar

Actualment, el sector del mar al Mediterrani genera un valor econòmic de 390.000 milions d'euros a través de les seves activitats. A Barcelona, dona feina a 15.806 treballadors i genera uns ingressos de 3.826 milions d'euros a l'any, cosa que representa un 4,3% del PIB i un 1,4% de l'ocupació a la ciutat. L'activista i membre fundador de Greenpeace Remi Parmentier ha recordat com el concepte d'economia blava va néixer fa deu anys en una reunió a l'ONU i ha dit que Barcelona té "l'oportunitat de recollir-ne els fruits". "El que importa és anticipar les necessitats del futur i del planeta. Només aquells que ho facin tindran un lloc en la transformació ecològica", ha indicat.

stats