Equipaments

L'Ajuntament de Barcelona tomba el projecte de l'Hermitage

El consistori "tanca la carpeta administrativa" de la franquícia del museu rus però convida a buscar un projecte cultural més transversal

3 min
Recreació del projecte de l'arquitecte japonès Toyo Ito per a l'Hermitage de Barcelona

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha acordat en comissió de govern denegar el conveni amb el Port de Barcelona perquè es construeixi una franquícia del museu de l'Hermitage a la nova bocana. També es desestimen les al·legacions que els promotors del museu havien presentat a la decisió que l'Ajuntament ja havia pres l'any passat de no autoritzar el projecte. D'aquesta manera, queda sense efecte la decisió del consell d'administració del Port d'aquest dimecres passat que atorgava la concessió al museu de l'Hermitage, perquè segons el Pla de la Nova Bocana la concessió estava condicionada al vistiplau a l'Ajuntament, el qual no ha donat. "Ens han obligat a prendre aquesta decisió", ha afirmat la tinenta d'alcaldia Janet Sanz, representant de l'Ajuntament al consell d'administració del Port.

Per al consistori, el projecte aprovat pel Port estava antiquat i l'última opció embastada, en aliança amb el Liceu, era inviable. "El Liceu i l'Hermitage no caben en aquest espai de 12.000 metres quadrats i, per tant, necessitem un nou projecte i un nou espai", ha sentenciat la tinenta d'alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, que ha afirmat que en l'àmbit portuari hi ha altres espais per poder créixer. "Volem desenvolupar el port no amb el monocultiu turístic, sinó des d'una perspectiva veïnal, sostenible i ambiental".

L'Autoritat Portuària ha reaccionat al cap d'unes hores afirmant que continuarà treballant amb el Gran Teatre del Liceu i l’Hermitage per presentar una proposta a l’Ajuntament "per tal de desenvolupar un hub cultural i innovador a l’edifici central de la Nova Bocana".

Crisi de govern

La decisió obre una escissió dins el govern municipal, perquè el PSC s'ha abstingut. "Els socialistes som absolutament partidaris de la iniciativa cultural a la nostra ciutat, també de la iniciativa privada. Per tant, som partidaris del projecte Hermitage-Liceu", ha dit Laia Bonet, tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030 i Transició Digital. Per a Bonet, tant el Port com l'Ajuntament s'han precipitat, perquè s'hauria pogut acabar de dibuixar el projecte. El PSC creu que l'Ajuntament no hauria d'haver pres aquesta decisió avui, sinó que hauria d'haver seguit treballant en un projecte alternatiu, perquè el no d'avui "és un missatge negatiu" i s'entra en "risc de judicialització". En canvi, Barcelona en Comú ha preferit "tancar aquesta carpeta administrativa per obrir una nova etapa per fer un projecte nou" i també "per protegir jurídicament l'Ajuntament" després del gest del Port d'aquest dimecres, que el Port atribueix a què feia "un any que esperava que l'Ajuntament es pronunciés". El relleu a curt termini de la presidenta del Port, Mercè Conesa, podria haver-hi influït.

Tanmateix, ningú sembla disposat a renunciar a la inversió de 50 milions del sector privat, i als 400 llocs de treball directes i indirectes que prometien: "Evidentment volem aquesta inversió, esclar que la volem, amb un projecte millor. Treballem per fer-ho possible", ha defensat Sanz. "No volem que ningú s'aixequi de la taula", ha dit Bonet, que ha explicitat el risc que això passi, tot i que s'havia avançat en un projecte potent per a la ciutat que resolia els dubtes que generava l'anterior, sobretot vinculats a la mobilitat i a l'arrelament a la ciutat. "Els actors hi són, estem disposats a jugar una proposta integral, i estem segurs que ho podem resoldre", ha dit Sanz. Però, en tot cas, no serà el projecte de l'Hermitage que coneixíem fins avui i que havia d'obrir portes el 2024.

Un nou projecte

L'Ajuntament afirma que està disposat a repensar un nou projecte que inclogui els altres actors que han sortit a la palestra; en concret, Sanz ha citat el Liceu i el European Urban Tech, que s'han mostrat interessats en optar-hi. "Ho vèiem amb molt bons ulls", assegura Sanz. El projecte cultural que defensa Barcelona en Comú per a un lloc tan privilegiat de la Barcelona del segle XXI hauria de ser més transversal i amb més "identitat barcelonina" que una franquícia d'un museu rus, han exposat. Sanz ha recordat que hi ha diversos informes d'especialistes externs que desaconsellen aquest projecte. "Estic convençuda que podem trobar el millor projecte vinculat a la innovació, la cultura i l'activitat econòmica", ha dit la mateixa alcaldessa Ada Colau. "Nosaltres no discutim que l'Hermitage pugui venir a Barcelona", però no en un solar públic i en un lloc estratègic com el Port, havia dit al dematí.

L'Ajuntament considera que el Port de Barcelona es va precipitar en la concessió "per protegir-se de responsabilitats patrimonials enfront de l'Hermitage, perquè s'havia avançat massa en les responsabilitats amb els promotors sense el conveni amb l'Ajuntament". Tanmateix, convida el Port de Barcelona a presentar un nou conveni el mes que ve. Ara caldrà veure si els promotors hi volen jugar o no, o si decideixen recórrer als jutjats.

stats