Equipaments culturals

El Port de Barcelona aprova la concessió al museu de l'Hermitage amb l'oposició de l'Ajuntament

Janet Sanz critica que el port "tiri pel dret" sense el conveni legalment imprescindible amb el consistori

3 min
Recreació de l'Hermitage de Barcelona

BarcelonaEl consell d'administració del Port de Barcelona ha votat a favor de concedir un solar a la nova bocana a la franquícia del museu rus de l'Hermitage. D'aquesta manera, l'entitat, que té participació de l'Ajuntament de Barcelona, ha desatès la petició de temps extra que ahir li feia el consistori i ha donat via lliure als inversors privats per tirar endavant el projecte, si compten amb l'autorització de l'Ajuntament. El consistori demanava la retirada d'aquest punt de l'ordre del dia, però el Port ha fet cas omís a la segona petició d'endarreriment de la decisió. Segons el comunicat que ha emès el Port, la concessió està condicionada a què "en un termini de dos mesos es presenti un projecte conjunt entre Hermitage i el Gran Teatre del Liceu i a l’aprovació d’un conveni entre Port i Ajuntament de Barcelona. "Amb aquesta cooperació s’impulsaria el futur espai com un centre cultural multidisciplinar i transversal -diu també el comunicat-, dotat d’un caràcter diferencial i amb un fort component local i arrelat a la ciutat, unint l’ensenya del Gran Teatre del Liceu al projecte. La nova proposta també respon a les demandes de l’Ajuntament de Barcelona de fer un projecte cultural innovador, més pel públic local i sostenible des del punt de vista de la mobilitat". Fonts de Liceu afirmen que es mantenen en la mateixa posició que els últims dies i declinen fer noves declaracions. En canvi, el director del Museu Hermitage Estatal de Sant Petersburg, Mikhail Piotrovsky, ha manifestat la seva satisfacció per la notícia: "Aquesta bona notícia significa fer un pas més cap a la construcció d'un meravellós nou edifici que actuarà com a pont d'intercanvi cultural entre Sant Petersburg i Barcelona, entre Barcelona i l'Hermitage, i que es convertirà en un espai d'entesa cultural entre tots dos", diu Piotrovsky en un comunicat fet públic pels promotors de l'Hermitage de Barcelona.

Render de la seu barcelonina de l'Hermitage, un edifici amb una superfície útil de 12.930 m2

La tinenta d'alcaldia Janet Sanz ha lamentat que el Port no hagi esperat a tenir llesta una concessió que inclogui el conveni amb el consistori -que és una condició sine qua non-, cosa que segons els serveis jurídics de l'Ajuntament "no té sentit" perquè obliga l'Ajuntament a respondre a la petició d'uns inversors privats quan amb qui té el conveni és amb el Port. Sanz també ha lamentat que no hi hagi "més concreció" de quin serà el nou projecte del museu, que a darrera hora s'ha vinculat amb el Liceu. "No té sentit que avui ens portin a votar una cosa que és antiga. Si hi hagués un projecte diferent en podríem parlar, que és el que estàvem disposats a fer per arribar a un bon acord", ha afirmat. La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, i representant de l'Ajuntament al Consell d'Administració del Port, s'ha mostrat "sorpresa" per la decisió del Port sense "l'acord amb l'Ajuntament". El consistori haurà d'estudiar els passos jurídics a seguir per protegir els interessos municipals.

Complicacions jurídiques

Segons Sanz, la decisió d'aquest dimecres "complica jurídicament" el cas perquè afirma que es dona una altra incongruència: "el port, que és qui ha tirat pel dret i ha fet una concessió administrativa sense tenir un conveni i sense la complicitat amb l'Ajuntament, incorpora una clàusula on el Port es queda sense responsabilitat patrimonial i la deriva a l'Ajuntament, quan nosaltres no hem fet cap concessió i per tant no tenim cap derivada administrativa". Per això l'Advocacia de l'Estat, juntament amb l'alcalde del Prat de Llobregat, s'han alineat amb l'Ajuntament de Barcelona i també ha votat en contra de la concessió. En canvi, Ports de l'Estat i la Generalitat hi han votat a favor. L'administració competent en atorgar la concessió és el Port però el pla especial urbanístic de la zona que deriva en un conveni amb l'Ajuntament per determinar l'ús cultural del solar.

Una zona més complexa

"La relació ciutat-port ha de continuar desenvolupant-se més enllà d'això [l'Hermitage]", diu Janet Sanz, que critica que "el Port hagi protegit els seus interessos patrimonials i obviat els interessos de la ciutat". La tinenta d'alcaldia també ha insistit que és positiu que hi hagi projectes que vulguin tenir seu al port, com el Liceu i l'European Urban Tech, que se sumen a edificis projectats com la Facultat de Nàutica, els tinglados i la zona del Maremàgnum. L'Ajuntament preveu "futurs usos d'aquestes parcel·les i edificis que facin que els ciutadans tornin a ocupar aquests espais, que és el que nosaltres defensem". "Nosaltres serem proactius perquè això passi", ha afirmat.

stats