Societat 13/05/2019

L'Ajuntament de Barcelona obre un concurs públic per transformar la Model

El projecte guanyador s'escollirà a principis del 2020 per iniciar les obres el 2021

Agències
2 min
Així serà la reforma de la presó Model

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha convocat un concurs públic per seleccionar l'equip tècnic que elaborarà el projecte per transformar la presó Model. Les propostes tindran com a punt de partida el Pla Director del 2019, en consens amb el procés participatiu amb el veïnat i els actors de l'entorn de l'antiga presó, així com la modificació del Pla General Metropolità, que es va aprovar al mes de març. El guanyador s'escollirà a principis del 2020 i haurà d'elaborar l'avantprojecte de parc urbà i verd, així com un document de base a partir del qual es redactaran els projectes de cada equipament.

Les propostes hauran de preveure el manteniment del patrimoni i la memòria de l'antic centre penitenciari, crear un nou pulmó verd per a l'Eixample, transformar un recinte tancat i opac en un espai obert i situar equipaments de proximitat amb usos per al veïnat. El nou espai, que ocupa 17.731 metres quadrats entre dues illes de l'Eixample, inclourà un institut-escola, un equipament residencial, un pavelló poliesportiu, un espai per a joves i espais d'economia social i solidària. En total tots aquests usos ocuparan més de 20.000 metres quadrats que s'ubicaran a l'eix dels carrers Nicaragua i Provença.

Segons ha informat aquest dilluns l'Ajuntament, les bases del concurs ja estan publicades al 'Diari Oficial de la Unió Europea' (DOUE) i la web de Barcelona Infraestructures Municipals (BIMSA), i els participants podran presentar les seves propostes fins al 6 de juny. Sobre la protecció del patrimoni i la preservació de la memòria, les bases del concurs determinen que "s'ha de respectar i integrar la idea d'un conjunt d'edificis relacionats entre ells que caracteritza la Model". En aquest sentit, la condició panòptica -marcada pel cos poligonal central de l'edifici i els corredors de les galeries- és un requisit de partida per a les propostes.

Pel que fa als espais verds, es valora tant la construcció d'un gran parc verd com el sistema de galeries convertides en passatges públics i l'espai públic del cos central del panòptic, que serà una plaça pública coberta i polivalent. En conjunt, tots aquests espais ocuparan 19.900 metres quadrats i la intenció és que es comencin a executar les obres el 2021.

stats