Societat 04/12/2018

Així serà la transformació de la presó Model

Les obres tindran un cost de 94,3 milions d'euros i començaran a finals del 2020

Ara
3 min
Així serà la reforma de la presó Model

BarcelonaDesprés de temps treballant-hi, la transformació de la presó Model ja té preu: reconvertir l'antic centre penitenciari en un pulmó verd amb equipaments socials costarà 94,3 milions d'euros. Com va avançar aquest dilluns l'ARA, l'Ajuntament de Barcelona té la intenció d'encabir-hi un institut escola, una escola bressol, una residència de gent gran, un espai per a joves, un espai d’economia social i solidària, un poliesportiu semisoterrat i un espai de memòria que reti homenatge a la història de l'espai. L'aportació municipal, però, tot just superarà el 50% del pressupost total. El consistori hi posarà 47,5 milions d'euros. La resta, gairebé la meitat, estan a la corda fluixa. Segons ha explicat la tinent d'alcalde d'urbanisme, Janet Sanz, el consistori espera que altres administracions hi inverteixin. La principal assenyalada ha sigut la Generalitat.

En total, està previst que s'acabin construint set equipaments i uns 150 habitatges públics, que se situaran a Nicaragua amb Provença. Es calcula que les obres començaran a finals del 2020, malgrat que a la sessió amb els veïns es va dir que segurament seria ja el 2021. El primer a caure seran els murs que actualment envolten l'antiga presó perquè l'objectiu, a part de dotar d'equipaments el districte de l'Eixample, és convertir el complex en un pulmó verd de la ciutat. Malgrat que no ho sembli, la Model ocupa dues illes senceres: "Mai s'havia fet una reserva tan gran d'espai per poder corregir aquest dèficit", ha explicat Sanz.

Així serà la reforma de la presó Model

Segons les imatges simulades que ha fet públiques el consistori de Colau, la transformació de la presó passarà per mantenir l'estructura –en forma de panòptic– i adaptar les galeries de cel·les de manera que esdevinguin passatges oberts que acullin els diversos equipaments. Ara bé, la planificació preveu intervenir cada galeria d'una manera diferent. En funció dels usos que s'acabin donant a cada braç, per exemple, s’optarà per mantenir només els arcs de l’estructura, per conservar-ne els murs interiors, per mantenir tan sols la coberta... En aquest sentit, segons l'equip de govern, a tota la nova urbanització es conservaran traces, fragments o elements originals com ara parts del mur o alguna torre per recordar el passat del recinte.

Només una galeria es conservarà intacta, la quarta. L'ocuparà el futur Espai Memorial de la Model, que esdevindrà un centre de difusió, exposició i recerca de la història de l’antiga presó i dels "moviments emancipadors i de resistència". El punt central del panòptic de la Model esdevindrà, si tot va com està previst, una plaça pública on convergiran els sis passatges.

Els equipaments que acollirà la Model quan sigui reformada

Concursos arquitectònics

L'objectiu més immediat del govern de Colau és ara començar a desenvolupar detalladament cada un dels elements de la futura Model. Ho faran a través de reunions amb els membres que han pres part en el procés participatiu, sobretot veïns i entitats de la zona. Es tractarà d’anar concretant a poc a poc com plasmar aquestes idees en el nou pla director, que està previst que s’acabi de redactar al gener, i que serà l'embrió de les modificacions que s'hauran d'introduir al Pla General Metropolità.

Després, durant el primer trimestre de l'any, s'obriran els concursos arquitectònics que han d'anar donant forma a les maquetes que aquest dimarts ha presentat l'Ajuntament. Primer sortirà el de l’ordenació de l’edificació i la urbanització del parc, i després el dels equipaments pròpiament dits.

Així preveuen que serà un passatge interior de la presó Model quan estigui reformada
stats