Barcelona multa amb 90 euros un home per mirar un quadre abandonat al costat d'un contenidor

La síndica, Maria Assumpció Vilà, dóna la raó al ciutadà sancionat

La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha donat la raó a un ciutadà que va ser sancionat per l'Ajuntament amb una multa de 90,15 euros per mirar una pintura que algú havia abandonat al costat d'un contenidor d'escombraries. El consistori va acusar l'home d'infringir l'ordenança sobre l'ús de les vies i espais públics en escollir i seleccionar residus dipositats a la via pública, malgrat que l'home insisteix que només "observava" el quadre.

Els fets van tenir lloc l'any 2011. Ara, la síndica critica la desestimació de les al·legacions del ciutadà, que assegura que quatre agents de paisà el van envoltar mentre ell mirava amb curiositat el quadre i que nega que els fets tinguessin lloc al carrer Baluard 12, tal com figura en la denúncia, sinó a la cantonada de Baluard amb Maquinista. Vilà considera que la policia no va fer cap esforç per descriure les circumstàncies i el context de la conducta observada, ja que se li ha atribuït al ciutadà l'acceptació d'un comportament que ell no reconeix. La defensora aconsella a l'administració que sigui especialment curosa en els casos de falta de concreció i de càrrega subjectiva de la descripció de la conducta infractora.

D'altra banda, la síndica també ha donat la raó a la titular d'una farmàcia, sancionada el març del 2013 amb 300 euros per haver deixat dues caixes de cartró fora dels contenidors d'escombraries. La farmacèutica va reconèixer que les caixes eren seves, però va assegurar que no va ser ella qui les va dipositar a la via pública.

Vilà assegura que les fotografies de les caixes aportades pel consistori com a prova constitueixen només simples indicis, però no en proven l'autoria. "Una denúncia no es pot basar en el fet que s'han trobat uns cartrons abandonats en la via pública i com figuren el nom i la direcció d'algú, la responsabilitat del fet és de qui figura en les etiquetes", ha sentenciat Vilà.

La síndica ha exigit a l'Ajuntament que les sancions es basin en fets constatats i provats i no en indicis, per la qual cosa ha demanat que es retirin les dues sancions.