SEGURETAT
Societat 25/08/2019

Alcohol, batusses i saturació policial a les nits del Port Olímpic

El dispositiu que des de fa tres setmanes es desplega fins a la matinada es focalitza en les discoteques

Pau Esparch
5 min
Agents de paisà de la Guàrdia Urbana identificant dos nois dijous a la nit al final del carrer Marina de Barcelona.

BarcelonaÉs dijous a la nit i el conductor d’un bicitaxi demana a la parella de britànics que carrega on volen baixar: “La discoteca Opium estarà oberta?” “Itant!” El Front Marítim i el Port Olímpic de Barcelona estan més buits que plens abans de la mitjanit, quan la policia s’hi desplega i els llums blaus de les patrulles il·luminen les cares animades dels centenars de joves -i no tan joves però sobretot estrangers- que hi arriben. L’activitat comença aleshores, igual que el dispositiu policial. “Ha sigut un estiu xungo ”, diu el treballador d’una discoteca. I no exagera, perquè la zona, que cada nit concentra centenars de persones, ha escalat com un punt conflictiu de les nits de la ciutat pels robatoris i les baralles enmig de l’alcohol i les drogues. També s’hi han produït, com a mínim, tres agressions sexuals aquest estiu.

El detonant va ser l’últim cap de setmana de juliol, la nit de dissabte a diumenge, quan un jove xinès va morir i un amic seu va quedar ferit en una batussa amb un grup de nois russos al Port Olímpic a la matinada. El crim va desembocar en un dispositiu que, des de fa tres setmanes, ha reforçat la presència dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana i la seguretat privada. “Vostè és aquí de festa, oi?”, pregunta un policia de paisà a un home que mira com passa la gent assegut en una barana. L’agent té clar que l’interrogat ven cerveses, però no ho pot demostrar. “Sí, aquí de festa”, respon ell, que s’ha afanyat a amagar les llaunes abans.

L’última cançó de Rosalía sona a tot drap des de dins de les discoteques, a tocar d’un mar tranquil que contrasta amb el ritme festiu de llums i música. Quan l’agent ha marxat, el venedor, el Badar, descriu l’estiu nocturn de la zona en cinc paraules: “Molts robatoris i també baralles”. Obre el mòbil i busca una foto. S’hi veu un home borrós que agafa les bosses d’un grup de joves que estaven asseguts a la sorra. La imatge és de la nit passada, però podria ser de qualsevol altra. Els joves anaven beguts i quan es van adonar que els havien robat, el lladre ja estava corrent, recorda.

A mesura que avança la matinada, els delinqüents busquen els turistes que van més borratxos (o drogats) i aprofiten per robar-los. Són uns assalts que poden acabar en batusses i violència -amb l’ús de navalles- perquè els lladres estan disposats a enfrontar-s’hi per obtenir el botí. “Els nostres treballadors, els de relacions públiques, acompanyen els turistes als hotels amb cotxe perquè no els robin”, assegura el secretari general de la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (Fecalon), Fernando Martínez.

A l’espera de les concessions

La primera setmana de juliol, abans del dispositiu policial, una menor va patir una agressió sexual al Port Olímpic i una noia va denunciar una violació de dos nois que havia conegut en una discoteca del Front Marítim. Ahir es va conèixer una agressió sexual del cap de setmana a una turista quan havia sortit d’una discoteca al passeig Marítim. Aquest estiu una parella també ha denunciat una agressió homòfoba al Port. El pla de l’Ajuntament de Barcelona és no renovar les concessions, un cop vencin, als locals d’oci nocturn per capgirar el Port Olímpic.

Mentre el canvi no es fa realitat, el dispositiu policial es fa notar fora de les discoteques i al final del carrer Marina, a tocar del mar, on els taxis que esperen clients sota l’Hotel Arts i el casino comparteixen espai amb els cotxes patrulla i les furgonetes dels antiavalots. Saturar és el verb que utilitza la policia per definir la seva estratègia. Per espantar els lladres, els agents arriben a deixar els cotxes amb els llums encesos i sense ningú a prop mentre patrullen. Els que van de paisà intenten enganxar els venedors que ofereixen cerveses i cocaïna, i n’identifiquen alguns. Els vehicles es mouen constantment i atenen les alertes que reben.

La saturació policial, però, desapareix mig quilòmetre més enllà, a la parada del metro de Ciutadella - Vila Olímpica. “A la nit i a la matinada, que s’allarga fins a les set del matí, els veïns sentim crits d’auxili perquè han robat a algú, sobretot amb violència”, explica el president de l’Associació de Veïns de la Vila Olímpica, Jordi Giró. Els espais oberts i enjardinats de la zona faciliten la fuga dels lladres i dificulten el control policial. Els robatoris no són l’únic problema de les nits. La violència també pren forma amb les baralles.

Quan passa una hora de la mitjanit de dijous, dos vigilants de seguretat corren entre els locals del Port Olímpic. Subjecten la porra per anar més ràpid i segueixen el so dels crits: es troben deu nois i els dos del mig intenten arribar a les mans. Els altres els separen, però un d’ells ja té sang als llavis. Ningú té clar per què ha començat la baralla, però amb els vigilants l’enfrontament es calma. A les discoteques del Front Marítim la seguretat privada és molt evident als accessos de cada sala, però als locals del Port Olímpic -que combinen la música amb el menjar i les catximbes- no tant.

Durant la primera setmana del dispositiu, la primera d’agost, la policia va detenir 19 persones per robatoris violents, furts i tràfic de drogues. El desplegament es mantindrà, almenys, fins a finals d’agost, però els veïns volen que s’allargui més, encara que els treballadors de les discoteques admeten que la temporada a partir d’ara ja va a la baixa. Giró valora el dispositiu en positiu, però afegeix: “Queda molta feina a fer, perquè portàvem anys sota mínims”. A part de la seguretat, fixa l’incivisme, amb els crits i les persones que pixen al carrer -gairebé sempre homes-, com a següent prioritat.

Nova agressió sexual al passeig Marítim

Els Mossos investiguen una presumpta agressió sexual a una turista al passeig Marítim de Barcelona. La Guàrdia Urbana va trobar una jove desorientada dissabte al matí, al voltant de les set, a la plaça Gaudí, a tocar de la Sagrada Família. La noia va explicar que havia patit una agressió sexual i va rebre l’assistència d’una ambulància del SEM, que la va derivar a l’Hospital Clínic. Allà li van fer una exploració.

Segons la Cadena SER, la noia va ser agredida sexualment per un grup de nois a la sortida d’una discoteca del passeig Marítim. Tot i això, fonts dels Mossos van apuntar ahir que no tenen constància que l’agressió fos múltiple. La víctima és una jove d’uns 20 anys de nacionalitat noruega. La Guàrdia Urbana va comunicar els fets als Mossos, que van parlar amb la noia. Ella no va voler presentar denúncia, si bé els Mossos ho estan investigant i traslladaran al jutjat la informació que tinguin amb l’informe mèdic.

stats