Quan l’alegria de la vacuna s’estronca amb un brot

Algunes residències han detectat positius als centres després de rebre la primera dosi o la segona

4 min
01. Una de les usuàries de l’hospital sociosanitari de Lloret de Mar rebent la vacuna del covid. 02. Espai del mateix centre de Lloret on es fan les visites.

Girona“Després d’una marató molt llarga i molt dura, hem ensopegat de morros a terra just quan érem a tocar de la meta”. És la metàfora que fa servir el gerent de la residència Les Forques de Vilafant (Alt Empordà), Israel Ruiz, per definir com s’han sentit els centres que han patit un brot just abans de la vacuna o quan acabaven de rebre la primera o la segona injecció.

La residència altempordanesa havia aconseguit barrar el pas al virus i en tota la pandèmia no havia registrat cap positiu. I el 5 de gener, per fi, tenien data per rebre la primera dosi de l’esperadíssima vacuna. Però sis dies abans, el 30 de desembre, els seus plans es van esgarrar: un treballador va sortir positiu en el cribatge rutinari setmanal. “Vam activar el protocol: vam separar els positius, vam sectoritzar el centre, vam separar els vestidors, les partides...”, recorda Ruiz, que continua relatant com, malgrat les mesures, en el segon cribatge van donar positiu gairebé tots els residents (61) i un total de 32 treballadors. “Es va escampar molt ràpid, no va servir de res cap de les mesures i dels protocols que vam aplicar, ni tota la inversió que havíem fet al centre per separar espais, comprar mesuradors de CO, EPIs...”. “Sents tanta impotència”, admet.

Des del departament de Salut li van comunicar que l’estadística marcava que un 20% dels usuaris no superarien la malaltia. “Penses que, com que has fet les coses seguint el protocol, seràs de la franja de baix, mai esperes arribar a aquests nivells. Però sí, efectivament, el 20% (16) van morir, i això és molt difícil de superar físicament i psicològicament”, lamenta.

A causa del brot es va haver de retardar la vacunació, fins que els usuaris van superar la malaltia i una prova serològica va certificar que tenien anticossos. Amb el vistiplau de Salut a les mans, el dia 27 residents i treballadors van rebre la primera dosi i la setmana del 15 de febrer els injectaran la segona. “L’única sort que vam tenir és que el personal del CAP va estar-ne molt pendent: venien els set dies de la setmana i, si alguna persona empitjorava, la derivaven ràpid a l’hospital. I també el coordinador de residències, Xavier Arrebola, ens va acompanyar i ajudar molt”, destaca ara amb una mica més de tranquil·litat.

Uns quilometres més al sud, a la Selva, l’hospital sociosanitari de Lloret de Mar també va patir un brot al gener, en el seu cas deu dies després de rebre la primera injecció. El dia 24 una professional va donar positiu i a un pacient el van traslladar perquè presentava una simptomatologia compatible amb covid. “El protocol marca que s’han d’aïllar els usuaris amb qui hagi tingut contacte el treballador positiu 72 hores abans, i la treballadora feia quatre dies que no venia. Però, al veure que el mateix dia un pacient empitjorava, vam preferir activar el protocol per precaució”, assenyala la cap d’infermeria del centre, Ester Garcia. Després dels cribatges, van sortir un total de 9 pacients positius de la seixantena que hi ha, i una treballadora contagiada de 75. “La clau perquè no s’estengués va ser que vam actuar molt ràpid, abans i tot del que deia el protocol. No té res a veure amb fa un any, ara tens experiència i coneixements”, destaca Garcia, que ahir va poder celebrar que van rebre la segona dosi.

Una de les usuàries del centre de Lloret rebent la vacuna del covid

A tocar de la immunitat

Una situació semblant a la de Lloret la van viure a la residència Serafí Casanovas de Sort (Pallars Sobirà), que va detectar un brot el 23 de gener, tres dies després d’injectar la segona dosi a la majoria dels seus treballadors i residents. “Fins tres setmanes després de la injecció, la vacuna no és eficaç”, recorda el metge i director de l’Atenció Primària del Pallars Sobirà, Miquel Bretcha. El brot va començar quan una resident, que feia poc que havia ingressat amb una PCR negativa, va donar positiu després d’una visita mèdica en què van veure que estava carregada de pit. “Li vam fer la prova per si de cas i, després del resultat, la vam aïllar a ella i als deu residents amb qui havia tingut contacte”, afegeix Bretcha, que concreta el nombre d’afectats: “Van sortir positius vuit residents més, en total nou de 27 i tres treballadors”.

La nova resident no s’havia vacunat perquè va arribar més tard, però els altres vuit contagiats sí que havien rebut les dues dosis que marca la farmacèutica. Tots ells han passat la malaltia de forma lleu i només dos han presentat problemes, però relacionats amb les patologies que patien i no amb el covid, segons el metge. “Diuen que la primera dosi ja et dona immunitat i que amb la segona l’apuntales. Però no podem saber si han passat una malaltia lleu gràcies a la vacuna, encara és massa d’hora per poder-ho afirmar”, subratlla Bretcha, que, tot i l’esperança que dona l’arribada de les vacunes, demana a la ciutadania que continuï protegint els més grans: “Hem de tenir molta cura, i continuar amb la mascareta, la distància i el rentat de mans”.

stats