Societat 08/10/2021

Alerta per si el delta del volcà al mar resisteix o s'enfonsa

En 20 dies d'erupció s'han destruït totalment 800 edificacions, 25 quilòmetres de carreteres i 120 hectàrees de plantacions agrícoles

ARA
3 min

BarcelonaVintè dia del Cumbre Vieja en erupció i lluny de calmar-se, el volcà de La Palma amenaça amb més destrucció de plantacions i també amb enfonsar el terreny que la lava ha guanyat al mar. Segons els científics, en les últimes hores l'activitat s'ha tornat més explosiva i adverteixen que si la llengua de lava continua avançant cap a les profunditats de l'oceà, hi ha gran risc que l'ensorrament del delta produeixi alliberament de gasos, explosions i onades, ja que la fajana –la paraula que fan servir els canaris– està arribant al límit amb la plataforma insular, ha explicat la portaveu del comitè científic del Pla d'Emergència Volcànica de les Canàries (Pevolca), María José Blanco, en una roda de premsa.

La lava ja cobreix una superfície de 471,8 hectàrees, 40,6 hectàrees més que el dia anterior, després que la llengua principal es dividís en dues prop de la costa; i ara el nou apèndix és a uns 150 metres de la costa, i apunta que es dirigeix cap a la zona creada el 1949 a causa de l'erupció del volcà San Juan. No obstant això, el riu més gran avança buscant esquerdes i nou territori verge, així que no es descarta que totes dues vies es tornin a fusionar en una de sola.

D'altra banda, en les últimes 24 hores s'han detectat fins a 40 moviments sísmics a La Palma de diversa intensitat. El més fort ha arribat a 3,8 de magnitud i s'ha desencadenat cap a les quatre de la matinada a uns 36 quilòmetres de profunditat del municipi de Fuencaliente, l'epicentre de l'episodi sísmic. Els tècnics, però, insisteixen en fer crides a la calma perquè tots els petits terratrèmols s'estan produint en capes mitjanes i profundes que difícilment poden provocar que s'obri una nova boca separada del con principal que expulsa la lava.

Operaris del port de Santa Cruz de La Palma netejant la cendra del volcà de les instal·lacions

Durant aquest divendres les condicions meteorològiques han empitjorat la qualitat de l'aire, que s'ha situat en un nivell "regular", tot i que la previsió és que millori a partir de demà dissabte amb un canvi de la direcció del vent a component nord entre els 1.500 i 5.000 metres d'altitud i una elevació de la inversió tèrmica, estancada ara en els 700 metres, ha exposat Blanco.

Però fins que aquest canvi no arribi, les cendres i el diòxid de sofre del volcà han perjudicat, per exemple, l'operativitat dels aeroports de La Palma i de Tenerife Nord i no es descarta que també afecti el trànsit de les instal·lacions de Tenerife Sud i, a la nit, el de la Gomera. Això ha provocat llargues cues en diversos aeroports de turistes que, a les portes del pont llarg de dimarts vinent, hagin aprofitat per buscar el sol canari per passar-hi uns dies.

Avui no s'han actualitzat les dades de les destrosses materials que està ocasionant el volcà. Segons els últims càlculs, s'han destruït totalment al voltant de 800 edificacions i gairebé 25 quilòmetres de la xarxa viària principal i secundària, cosa que obliga a haver de fer una volta per tot el perímetre de l'illa per arribar a algunes zones que han quedat aïllades a conseqüència del magma.

Pel que fa als conreus, són 120 les hectàrees afectades, la meitat de les quals pertanyen a plataners, una de les grans fonts de l'economia de l'illa, juntament amb el turisme rural, així com vinyes i, en menys quantitat, alvocats. L'espessa capa de cendres amenaça, a més, el complex arqueològic i ètnic de Los Pasos, de gran importància per a la història perquè va ser habitat pels primers residents de l'illa i abandonat ara fa un segle i manté una vuitantena de cabanes i estructures. Els arqueòlegs s'afanyen ara a catalogar aquestes restes digitalment per preservar-ne la memòria.

La picaresca: 10 euros per un potet de lava a eBay

Fins a 10 euros per un pot petit amb lava i cendra volcànica procedent del volcà Cumbre Vieja. El producte s'ofereix a través de la plataforma eBay i el venedor, que diu que és del municipi de Los Llanos, no accepta devolucions i carrega les despeses d'enviament. Fer negoci o treure aquestes restes volcàniques de La Palma és il·legal perquè es tracta d'un espai protegit, tot i que sovint els turistes que visiten les illes prenen mostres com a records. La llei persegueix aquestes pràctiques amb multes de fins a 5.000 euros.

stats