Societat 21/11/2018

Una aplicació per alertar dels assetjaments als Ferrocarrils de la Generalitat

El llançament coincideix amb una nova campanya de "tolerància zero"

Ara
2 min
L'estació de FGC de Provença

BarcelonaAls vagons i estacions dels Ferrocarrils Generalitats de la Catalunya (FGC), les víctimes i testimonis d'assetjaments sexuals tindran una eina extra: amb l'aplicació del servei podran avisar amb dos cops de dit sobre la pantalla del mòbil al Centre de Comandament Integrat, per tal que quedi avisat del lloc on s'està produint.

Fins ara, l'aplicació permetia denunciar situacions d'incivisme, però amb aquest nivell de concreció més gran es prioritzaran aquestes alertes i s'espera que se sensibilitzi més als passatgers. El llançament al mòbil coincideix amb una campanya contundent: "Aquí, tolerància zero a la violència de gènere". El missatge, segons la directora d'organització i persones de FGC, Juliana Vilert, és molt clar: "Aquí els assetjadors no són benvinguts". "La campanya és el resultat d'un procés de reflexió que portem des de fa uns mesos", explica Vilert, que creu que és un pas més per "viatjar amb una mobilitat lliure i segura".

Tot i que un estudi de la conselleria d’Interior mostra que un 17,1% de les dones víctimes d’agressions sexuals les han patit al transport públic, Ferrocarrils en té una xifra baixa –en comparació amb altres llocs–: hi ha hagut tres denúncies aquest any i n'hi va haver cinc l'any passat.

Més enllà de la campanya contra els assetjaments, FGC fa temps que treballa per la mobilitat en clau de gènere en diversos sentits. En l'àmbit intern, treballen per "anar més enllà de les primeres dones maquinistes" i "fer que els treballs del tren siguin atractius per a les dones", en paraules de Vilert, que recorda el recent vídeo que van fer mostrant dones en feines normalment dutes a terme per homes. Entre les 68 mesures internes per promoure la igualtat, hi ha un temari sobre inclusió per accedir a les oposicions o plans per incentivar un repartiment de les tasques i un llenguatge no sexista dins la plantilla, així com potenciar un augment de la presència de les dones en càrrecs directius.

stats