Societat 21/05/2022

Alerten d'un festival en un càmping dels Aiguamolls de l’Empordà

Els impulsors defensen que compleixen totes les mesures, però els ecologistes temen que perjudiqui la nidificació dels ocells

3 min
Festival Norai, dins el Camping Nautic Almata de Castello d'Empuries.

Girona“La natura ens dona la platja i el riu. Els artistes posen la música. La màgia la crearem entre tots”. És el lema del festival Norai, que ha organitzat aquest cap de setmana el càmping Nàutic Almata, situat al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. En total, han estat 36 hores de concerts en tres escenaris diferents, i amb més d’un miler de persones, segons els impulsors. La festa, que és el primer any que s'ha celebrat, ha posat en alerta els ecologistes, que adverteixen que “l’afluència de gent” i les “grans quantitats de soroll” perjudicaran les espècies protegides que estan en plena època de nidificació. “És inacceptable i completament incompatible la celebració d’un esdeveniment de tals magnituds en ple parc natural i a tocar de la reserva integral de les Llaunes”, denuncia un dels portaveus de la Iaeden, Raúl Domínguez. 

En canvi, els impulsors del festival, el càmping Almata i la discogràfica El Genio Equivocado, asseguren que compleixen la normativa i que han seguit totes les indicacions del Parc Natural. Els tècnics de l'organisme, a més, faran controls, abans i després del festival, per comprovar si la celebració ha tingut afectació en els nius i colònies d’agró roig i corriol camanegre. 

Amb una superfície de 4.729 hectàrees, els Aiguamolls de l'Empordà té diverses reserves naturals integrals i és una de les zones humides més importants de Catalunya, juntament amb el delta de l’Ebre i el delta del Llobregat. La Iaeden tem que, amb l’enrenou del festival, els ocells abandonin les postes i cries, cosa que suposaria “un cop dur a la recuperació gradual que estaven tenint les poblacions d’ocells, després de la forta sequera”. A més, pateixen perquè el càmping té previst organitzar dues festes més les setmanes vinents: la cinquena edició del Primavera Van –un festival de furgonetes– i una revetlla de Sant Joan. Per això, l’entitat va dur a terme divendres una acció simbòlica de protesta a l’entrada del càmping per reclamar que s’anul·lin els festivals. 

Controls d'accés a Can Comes

Des de l'empresa defensen que en cap dels tres festivals “se superaran les 2.500 persones” i que tots se celebren dins del seu recinte, que té capacitat per a 4.000 persones. “La nidificació és a la reserva de les Llaunes, que està a 600 metres, i a partir dels 200 metres ja no se sent res”, recalquen els organitzadors, que han contractat una empresa perquè faci una auditoria acústica per comprovar que han respectat els límits.

El 12 de maig, en una reunió entre els impulsors, l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i la direcció del Parc Natural, es va acordar rebaixar l’impacte sonor a un màxim de 50 decibels i que el personal del càmping s'encarregui de controlar que ningú accedeixi a la platja de Can Comes, que és on nidifiquen els ocells. Des del Parc insisteixen que s’han pres diferents mesures: es faran controls sonors, es reforçarà el servei de vigilància i s'analitzarà l’estat de les colònies i dels nius. 

Mapa elaborat per la Iaeden on es veu el càmping Almata i, al costat, la reserva integral de les Llaunes, on nidifiquen algunes espècies protegides

Pel que fa a l’Ajuntament, l’alcalde, Salvi Güell, assenyala que la llei permet als càmpings fer activitats extraordinàries. “Estan obligats a presentar un projecte, però si compleix la normativa, no necessiten cap permís concret. I nosaltres només podem recordar-los que han de complir la normativa”, exposa.

Mesures generals de protecció

Per a l’ornitòleg i exdirector del Parc Jordi Sargatal, l’organització d'aquests festivals, si es fan dins del recinte del càmping, no hauria de suposar cap amenaça per als ocells. “Només s’ha de vigilar que la gent no accedeixi a la reserva integral, ja que llavors sí que podrien fer molt de mal. Però si es vigila bé, el càmping és prou gros perquè no hi vagin”, opina. 

De fet, per a Sargatal, més que prohibir aquests tres festivals, el que s’hauria de fer als Aiguamolls és "limitar les activitats massives" i, especialment, prohibir que s'aparqui en les zones pròximes a les dunes i a la platja. I, sobretot, insisteix en solucionar urgentment les "greus deficiències" en la gestió del Parc, especialment pel que fa a l'aigua: l’espai compta amb mesures per garantir el mínim cabal en èpoques de sequera, però Sargatal creu que no s’utilitzen correctament. “I ho hem de resoldre ja perquè ens espera un estiu molt sec”, adverteix.

stats