Maltractament animal

Alliberat un mico que portava 35 anys engabiat en un pis de Barcelona

El seu aspecte físic està molt deteriorat i feia una dècada que no veia la llum del sol

ARA
2 min
En Linito a dins de la gàbia.

BarcelonaEs diu Linito i és un mico caputxí. No se sap exactament quants anys té, però sí que se sap del cert que feia tres dècades que malvivia atrapat en una gàbia fosca (no tenia llum exterior), bruta (no la solien netejar) i petita (de menys de dos metres) on amb prou feines podia saltar i despenjar-se. La seva propietària, una dona de 80 anys de Barcelona, va comprar en Linito fa 35 anys i des de llavors el mico ha sortit molt poc de la gàbia, tal com ha admès la mateixa propietària. L'animal ha sobreviscut, però el seu aspecte físic està molt deteriorat. Finalment, l'han aconseguit alliberar.

Així ho ha anunciat aquest dijous la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA). Aquesta entitat feia pràcticament 10 anys que feia un seguiment de la situació d'aquest mico, però es van trobar amb l'oposició de la seva propietària, que es va negar reiteradament a cedir l'animal. La fundació va arribar a denunciar el cas i lamenta en un comunicat que ni l'Ajuntament de Barcelona ni la Generalitat ni la Fiscalia de Medi Ambient hi van intervenir mai. Finalment, amb la nova llei de benestar animal ha estat possible alliberar-lo.

L'any passat, l'entitat va tornar a insistir a l'Ajuntament de Barcelona perquè actués tenint en compte el mal estat de l'animal, el seu origen il·legal i que la seva tinença està prohibida a la ciutat, segons l'ordenança de protecció d'animals. El consistori, però, va respondre que el cas no era competència seva, segons asseguren des de FAADA. Aquest mes de gener, amb l'entrada en vigor de la llei de protecció dels drets i el benestar animal, l'entitat va presentar una nova denúncia davant la Generalitat apuntant que està prohibida la tinença de primats a tot el territori estatal. Finalment, aquest dimecres, i després d'una "llarga negociació" amb la propietària, es va aconseguir la cessió del mico.

Nou destí

L'animal ha estat traslladat a la Fundació MONA, on passarà una primera fase de rehabilitació. Posteriorment, serà traslladat a un altre centre perquè pugui socialitzar amb altres individus de la seva espècie. En paral·lel, s'ha aconseguit el decomís d'una gossa que la propietària del mico havia adquirit feia poc i que no sortia mai al carrer. L'advocada de FAADA, Anna Estarán, ha lamentat que la manca de determinació de l'administració hagi impedit que en Linito fos rescatat abans. Ha criticat que ha estat "impassible" durant una dècada, uns anys en què s'ha "perpetuat el patiment" del mico.

stats