Violència sexual

Almenys tres denúncies per agressió sexual contra dues monitores de Vallirana

Les víctimes tenien tres anys i els fets haurien passat durant l'hora de la migdiada a l'Escola l'Olivera

3 min
La Policia Local de Vallirana davant de l'escola L'Olivera després de sortir a la llum les presumptes agressions sexuals al centre.

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra investiguen dues monitores de menjador de l'escola L'Olivera de Vallirana (Baix Llobregat) per presumptament haver agredit sexualment diversos infants. Dues mares de dos nens de tres anys han denunciat les treballadores, ja apartades del servei. Aquest ha sigut el punt de partida de la investigació policial, que es troba en un punt inicial. De fet, a l'espera de tenir proves concloents contra elles, els Mossos de moment no han detingut a les monitores. A una se la investiga com a suposada autora de les agressions i a l'altra per encobrir-la. Les primeres dues denúncies, però, podrien ser només l'inici d'un degoteig de casos. Aquest diari ha pogut contactar amb cinc famílies més que tenen la intenció de denunciar. Una ho ha fet aquest dimecres, i les altres quatre ja tenen hora per divendres i dilluns vinent. Totes denuncien els mateixos fets: presumptes agressions durant l'hora de la migdiada de la classe d'I3, just després d'haver dinat.

Les dues primeres famílies que ho van denunciar, amb les quals ha pogut parlar aquest diari, van detectar divendres passat que els seus fills tenien les parts íntimes inflamades o irritades. Preguntats per les mares, els dos nens van explicar que els havien tocat durant els jocs que feien a l'estona de la migdiada. Segons fonts consultades per l'ARA, els primers informes mèdics no evidencien símptomes compatibles amb els d'una agressió sexual, si bé l'exploració es va fer quan ja havien passat diversos dies des dels fets i a aquestes primeres valoracions se n'hi hauran d'afegir d'altres. Les monitores encara no han declarat a comissaria, però segons fonts policials haurien negat els fets parlant amb l'entorn escolar. Les treballadores estan contractades per Fundesplai, que les ha apartat cautelarment de les seves funcions i ha reorganitzat el servei. Internament l’escola també ha activat el seu propi protocol. Dilluns, de fet, ja no van anar a treballar.

També dilluns, després que altres pares d'I3 s'assabentessin de la situació, van preguntar als seus fills. Almenys cinc mares expliquen a l'ARA que la reacció dels infants va ser calcada a la de les dues primeres víctimes: tots descrivien el mateix tipus de tocaments amb accés carnal en el context de dos jocs, el dels doctors i el del tobogan.

La primera família que va denunciar la situació va detectar que alguna cosa no anava bé divendres passat, mentre banyava la seva filla. "Va ser llavors quan vaig veure que tenia una mena de pasta blanca a les parts íntimes", descriu la mare. La nena va dir que era crema. Jugant amb nines per distreure-la, la mare va seguir preguntant i li va acabar explicant que es tractava d'una monitora que li feia mal quan li posava crema. "Em deia que li feia pupa i que quan li deia que parés no ho feia", resumeix la mare. Aquell mateix dia van anar a Sant Joan de Déu. La nena també li va descriure que jugaven als doctors i que ella i una amiga sempre s'intentaven escapar per no jugar-hi. L'amiga és la filla de la segona família que ho ha denunciat.

"Marxava corrent"

En aquesta segona denúncia, a la qual l'ARA ha tingut accés, la mare explica que la seva filla li havia dit el mateix: "Marxava corrent perquè no l'hi fes". També descriu la mateixa situació, que jugaven als doctors i la monitora ho aprofitava per fer-li tocaments. L'informe de l'exploració feta a l'Hospital Sant Joan de Déu conclou que tenia una lleu inflamació. Quan aquestes dues mares van enviar la informació pel grup de WhatsApp de famílies, moltes van preguntar als infants si havien patit la mateixa situació. "El meu fill va respondre que sí, quan jugaven als doctors", explica una tercera mare, que denunciarà les monitores dilluns (ja té cita prèvia). Descriu que dimarts el nen li va assenyalar un tobogan. "Va dir que al tobogan és on el tocaven".

"Fa tres setmanes el meu fill de tres anys es va posar a quatre potes i em va demanar que li fes pessigolles. Va dir que era un joc que feien a l'escola i que es deia el tobogan", explica una quarta mare, que avui ha denunciat dues monitores. Quan va assabentar-se de la denúncia de les dues primeres mares, va anar ràpidament a la comissaria per demanar cita. Una altra mare va actuar de la mateixa manera i té hora per divendres a la Ciutat de la Justícia per denunciar: "Fa dues setmanes, després de banyar la meva filla de tres anys, anava a posar-li crema. Em va respondre que no la toqués, que ja li havien posat crema a l'escola. Vaig mirar-la i tenia les parts íntimes irritades". Es va preocupar, però tampoc li va donar més importància, fins que dilluns va conèixer la resta de casos.

stats