Societat 26/11/2020

Un de cada cinc alumnes d'ESO va passar de curs amb alguna matèria suspesa

El 12% dels alumnes d'ESO van repetir el curs 2018-19

L.v.
2 min
Un total de 59.423 alumnes de tot Catalunya van fer al febrer les proves de 4t d'ESO, com aquests de l'institut La Sedeta.

BarcelonaUn de cada cinc estudiants d'ESO d'Espanya va passar de curs amb alguna matèria suspesa, i un de cada deu va repetir perquè no tenia el nivell mínim. Així ho revelen les dades del ministeri d'Educació difoses als mitjans en l'estadística de resultats acadèmics del curs 2018-19, en què agrupa la informació de les 17 comunitats autònomes. Segons l'informe, el 87,4% dels estudiants avaluats a 1r, 2n, 3r o 4t d'ESO van passar de curs, i d'aquests, un 64,6% ho van fer amb totes les assignatures aprovades i el 22,8% amb alguna de suspesa.

Les dades difoses pel ministeri arriben només uns dies després que el Congrés donés llum verda al pla del ministeri d'Educació per modificar l'avaluació, la promoció i la titulació a primària, ESO i batxillerat, amb l'objectiu d'adaptar-se a l'impacte acadèmic de la pandèmia. L'argument és que, com que no hi haurà temps per estudiar tot el currículum, és necessari flexibilitzar l'avaluació en totes les etapes. A nivell pràctic, això significa que ara les comunitats autònomes poden decidir que els alumnes passin de curs i obtinguin el títol d'ESO i batxillerat sense un límit de matèries suspeses. Ara la normativa estableix que repeteixen curs els alumnes que no aprovin dues o més matèries a l'ESO, mentre que a primària ho decideixen els mestres, els psicòlegs i els pares en cas que l'alumne "no hagi aconseguit els objectius i assolit el grau d'adquisició de les competències corresponents".

La taxa d'alumnes que promocionen es manté força estable i va del 89,7% d'alumnes que superen 1r d'ESO fins al 86,4% que aproven 4t. Hi ha una mica mes de diferència si es té en compte els estudiants que superen totes les assignatures: a tercer d'ESO passen nets el 61,9% dels alumnes, i a 4t d'ESO, el 67,1%.

La postobligatòria, amb dades semblants

El ministeri d'Educació també dona dades sobre batxillerat –van acabar l'etapa 254.797 alumnes– i formació professional –107.608 van acabar un grau mitjà–. En aquestes etapes les dades no són gaire millors. Gairebé 9 de cada 10 alumnes de 1r de batxillerat van passar de curs, però només el 65% ho van fer aprovant totes les matèries. Dels de 2n, que es presenten a la selectivitat i han d'aprovar totes les assignatures, van superar el curs 8 de cada 10. Com passa a l'ESO, les noies treuen més bones notes que els nois: la taxa bruta dels que acaben el batxillerat és del 63,1% en el cas de les noies, mentre que la dels nois és de 15,4 punts menys, el 47,6%. Una explicació d'aquesta diferència és que la formació professional és una sortida majoritàriament masculina, sobretot en algunes famílies.

stats