Societat 21/10/2019

Objectiu: més dones a la FP

Educació descomptarà la meitat de la matrícula a les noies que estudiïn graus superiors d'industrial

Laia Vicens
3 min
Unes noies fent classes de FP industrial

Barcelona¿Has portat mai el teu vehicle a arreglar i el mecànic que t’ha atès era una dona? O, a l’hora de trucar a un electricista perquè tens un problema amb la rentadora, ¿ha aparegut una senyora? La bretxa de gènere en algunes professions es manifesta també a les aules dels graus de formació professional: a la família d’electricitat i electrònica només un 3% dels estudiants són dones. Per revertir aquesta profunda desigualtat, el departament d’Educació ha anunciat una mesura inèdita: bonificarà el 50% de la matrícula a totes les noies que s’apuntin a un dels 15 graus superiors del sector industrial. És la primera vegada que s’aprova una acció de discriminació positiva per promoure la presència d’alumnat en determinades especialitats.

La mesura, que a partir d’aquest curs preveu que les noies d’industrials paguin la meitat dels 360 euros que costa ara la matrícula, persegueix un triple objectiu: revertir la “poca demanda” de matriculació en alguns cicles, donar sortida a les necessitats de qualificació no cobertes del sector industrial i “estimular l’interès de les dones” per la FP industrial, segons consta en la resolució publicada al DOGC fa uns dies. En aquestes famílies només hi ha un 3,8% de noies, i amb aquesta iniciativa es vol duplicar la presència femenina i arribar al 7%.

Molta feina, poca demanda

La decisió arriba en un moment clau de transformació de la FP a Catalunya, una opció d’estudis que es vol impulsar i dinamitzar aprofitant les altes taxes d’inserció laboral que registra. Fa només unes setmanes, un estudi d’Adecco revelava tres dades importants: per primera vegada les empreses busquen més tècnics de FP que universitaris. El sector industrial és el que demana més professionals, i Catalunya és precisament la comunitat que necessita més candidats amb estudis de FP. De fet, en declaracions ahir a l’ACN, la subdirectora general d’Ordenació de la Formació Professional Inicial i d’Ensenyaments de Règim Especial, Pilar Nus, va explicar que els estudis als quals s’aplicarà el descompte del 50% tenen places vacants quan, en canvi, en surten graduats amb un perfil molt demanat a les empreses. Nus també va dir que els sous en el sector industrial són més alts que en altres cicles formatius.

Ara Educació també estudia fer descomptes o aplicar una mesura semblant per a homes en cicles on passa el contrari: als graus d’imatge personal o de serveis a les persones la presència de dones és aclaraparadora i només el 7% són homes.

"S’ha d’explicar que som iguals des de petits"

Només dos dels 29 companys de classe que té la Mireia Drudis a l’Escola del Treball són noies: el seu grau, automatització i robòtica industrial, és un dels cicles en què la bretxa de gènere és més acusada. “Entrar a classe i que tot siguin nois és curiós, però no m’ha sorprès”, diu. La poca presència de dones als cicles tecnològics i industrials és una cosa que ve de lluny -i que també afecta les universitats.

Per això ella creu que, al marge d’aquestes accions de discriminació positiva, cal sobretot anticipar la feina a les escoles i instituts. “Des de petits la societat ens diu que hi ha feines de nois i feines de noies”, apunta, i afirma que això, que és com un peix que es mossega la cua, “té un impacte i fa que les noies es tirin enrere en alguns graus”. “S’ha d’explicar que som iguals i donar a conèixer les industrials des de petits”, diu. És a dir, no esperar fins a batxillerat per fer campanyes de conscienciació, perquè ja arriben massa tard. Ella n’és el millor exemple: “Em vaig apuntar a extraescolars de robòtica, i des de petita feia competicions”. Ara espera convertir la seva passió en la seva professió.

Electricitat i electrònica

Sistemes de telecomunicacions i informàtics; automatització i robòtica industrial; sistemes electrotècnics i automatitzats; manteniment electrònic, i electromedicina clínica

Energia i aigua

Eficiència energètica i energia solar i tèrmica; energies renovables,

i gestió de l’aigua

Fabricació mecànica

Programació de la producció en fabricació mecànica; disseny en fabricació mecànica; programació de la producció en l’emmotllament de metalls i polímers, i construccions metàl·liques

Instal·lació i manteniment

Mecatrònica industrial; desenvolupament de projectes d’instal·lacions tèrmiques i de fluids; manteniment d’instal·lacions tèrmiques i de fluids

stats