Societat 29/11/2016

Els alumnes catalans de 4t estan per sota de la mitjana espanyola en matemàtiques i ciències

L’Associació Internacional per a l’Avaluació del Rendiment Educatiu (IEA) publica els resultats d'un estudi que fa cada 4 anys

Acn
2 min
Alumnes a classe d'anglès./ Xavier Bertral

MadridEl rendiment dels alumnes catalans de 4t de primària se situa per sota de la mitjana espanyola en matemàtiques i ciències, segons una mostra ampliada per a l’Estat de l’Associació Internacional per a l’Avaluació del Rendiment Educatiu (IEA), que es fa cada quatre anys i que aquest dimarts ha publicat els resultats corresponents al 2015. Així, en matemàtiques el rendiment dels alumnes espanyols se situa en els 505 punts, 6 punts més que el dels estudiants catalans de 4t de primària, mentre que en ciències el rendiment dels alumnes catalans és de 511 punts, i el dels espanyols, de 518 punts.

Segons el ministeri d’Educació, en matemàtiques Espanya se situa a l’altura del Canadà i Itàlia i per davant de França, Croàcia i Nova Zelanda, mentre que en ciències també es troba a l’altura del Canadà, a més d’Austràlia i Irlanda del Nord i per sobre dels Països Baixos, França, Bèlgica i Portugal.

Per arribar a aquestes conclusions s’han avaluat 7.764 alumnes de 358 centres de tot l'Estat i s’han fet mostres ampliades a Catalunya, Andalusia, Astúries, Castella i Lleó, la Rioja i Madrid. En matemàtiques el pitjor rendiment és per a Andalusia (486 punts), seguit de Catalunya. En canvi, se situen per sobre de la mitjana espanyola (505) la Rioja i Astúries (518), la Comunitat de Madrid (525) i Castella i Lleó (531). Pel que fa a les ciències, els alumnes andalusos són els que també tenen pitjor rendiment (503 punts), seguits de Catalunya (511), ambdós per sota de la mitjana espanyola, fixada en 518 punts. Per sobre hi ha la Rioja (532), Astúries (538), Madrid (539) i Castella i Lleó (546).

De la mostra extreta de l’IEA també s’ha conclòs que el rendiment entre els nois és superior al de les noies en aquestes dues assignatures, amb diferències més destacades que en altres països. Només a Finlàndia, les noies tenen millor rendiment que els nois. Per països, l’Estat és el país de la UE que més puja en matemàtiques (23 punts) respecte de l’informe anterior, i se situa al nivell del Canadà i Itàlia, però encara molt lluny de Singapur (618 punts), Corea del Sud (608 punts) i el Japó (593 punts), que encapçalen el rànquing. En ciències, Espanya puja 13 punts respecte de l’informe anterior, ja que el 2011 en va obtenir 505. Els països amb més rendiment són Singapur (590), Corea del Sud (589) i el Japó (569). En l’edició d’aquest any hi han participat 49 països, entre els quals hi ha 24 països dels 35 de l'OCDE, i la puntuació mitjana en les dues assignatures ha estat de 500 punts.

stats