Societat 22/05/2013

Els antibiòtics, clau per a viure més?

Un grup de científics aconsegueix allargar un 60 per cent la vida d'uns cucs en inhibir un mecanisme cel·lular fent servir antibiòtics

Efe
2 min

LausanaUn experiment ha aconseguit estendre un 60 per cent la vida de cucs en inhibir amb antibiòtics convencionals un mecanisme cel·lular que també està present en els mamífers. Investigadors de l'Escola Politècnica Federal de Lausana (Suïssa) descriuen en l'últim número de la revista britànica 'Nature' un procés que té lloc als mitocondris, encarregats de subministrar energia a les cèl·lules, i que que juga un paper clau en la longevitat.

El grup liderat pel belga Johan Auwerx ha detectat un trio de gens concret que participa en aquest mecanisme i ha comprovat que, en disminuir una proteïna en què participen aquests gens, és possible allargar el temps que viu un organisme.

Fins ara l'experiment s'havia provat en ratolins de laboratori, que solen viure entre 356 i 900 dies, depenent de variacions genètiques que ocorren de forma natural. Els ratolins van incrementar la seva vida una mitjana de 250 dies després que els científics reduïssin l'expressió d'aquest trio de gens al 50 per cent. Ara l'equip, amb seu a Suïssa. Ha reproduït ha la prova amb l'espècie Caenorhabditis elegans, un cuc d'un mil·límetre de longitud ben conegut en els laboratoris de genètica, amb resultats encara més significatius. La vida mitjana d'un cuc va passar de 19 dies a 30, un increment del 60 per cent que va ser la pista definitiva perquè els científics concloguessin que la presència de proteïnes del ribosoma mitocondrial (MRP, en anglès) és inversament proporcional a la longevitat.

La reducció d'aquestes proteïnes en certs moments del desenvolupament de l'organisme allarga la seva vida futura: "Hem descobert que aquesta reacció és més pronunciada si el desequilibri en les proteïnes, la reducció de MRP, es produeix en una edat primerenca", ha assenyalat Auwerx. El responsable de la investigació ha subratllat a més que aquest efecte es pot induir sense necessitat de manipular genèticament els cucs, sinó senzillament "exposant-los a certs antibiòtics que poden perllongar la vida", ha afirmat el científic, que ha explicat com els cucs modificats es movien el doble del que és habitual i tenien més energia durant la seva maduresa, situada al voltant dels tretze dies de vida.

"Aquest estudi dóna esperances no només per incrementar la longevitat, sinó també per allargar la vitalitat en els adults i fer-ho a més amb substàncies senzilles com antibiòtics", ha assenyalat el científic.

stats