Robert Güerri, de l'Hospital del Mar: "L'administració ha anat tard amb les mesures per por a la reacció social"

L'especialista en malalties infeccioses adverteix que l'alta transmissibilitat de la variant delta obliga a extremar l'ús de la mascareta i a aplicar restriccions ara

2 min

Cada dia ingressen més de 20 casos greus per covid a l'Hospital del Mar de Barcelona, en una tendència que no es veia en aquest centre des de la tercera onada de la pandèmia, al mes de gener, segons ha explicat el cap de secció del servei de malalties infeccioses i coordinador d'hospitalització covid-19, Robert Güerri, en una entrevista amb Antoni Bassas. L'especialista ha qualificat la situació d'"allau" i, com altres col·legues seus, s'ha mostrat sorprès per la rapidesa amb què s'ha escampat la variant delta, sobretot entre els més joves, que no estan vacunats. "La situació és complicada avui des del punt de vista sanitari", ha admès, i ha subratllat que a diferència de les anteriors onades el gruix dels pacients ara tenen entre 30 i 40 anys i pateixen "insuficiència respiratòria i pneumònies greus".

En plena cinquena onada de la pandèmia el govern de la Generalitat ha anunciat noves mesures per frenar els contagis i es planteja un toc de queda per municipis que s'aplicaria des de les 00.30 h fins a les 6 del matí, Güerri ha advertit la ciutadania i l'administració pública que el comportament més contagiós de la variant obliga a extremar més l'ús de la mascareta i el respecte a la distància de seguretat i, en aquest sentit, s'ha mostrat favorable a fer "petits sacrificis" amb noves limitacions per evitar així que s'hagin de "perllongar restriccions més greus en les pròximes setmanes" i poder iniciar la via cap a la normalitat. "Hem de ser valents i anar davant del virus", ha subratllat l'especialista, que ha retret a les autoritats sanitàries que sovint "van tard" en l'aplicació de mesures per "por a una reacció social".

Güerri ha recordat que la variant delta és fins a un 60% més transmissible que les anteriors i per això ha afirmat que no és l'hora de treure's mascaretes ni tan sols a l'aire lliure quan hi hagi aglomeracions, sinó de reforçar-ne l'ús i evitar les interaccions socials amb diferents bombolles. "L'estiu serà del tot menys normal", ha insistit, i ha avançat que l'Hospital del Mar obrirà en les pròximes hores una tercera planta dedicada en exclusiva al covid per poder atendre els 25 pacients que hi han ingressat en les últimes 24 hores.

Pel que fa a l'eficàcia de les vacunes, Güerri ha recordat que tenir la vacuna completa no suposa estar totalment immunitzat contra el coronavirus i ha apuntat que un gran nombre dels pacients ingressats al seu centre han rebut la primera dosi d'AstraZeneca i s'han encomanat igual perquè en aquests casos el nivell de protecció és només del 25%, amb la nova variant. "L'eficàcia de les vacunes és intentar una incidència baixa de pacients greus i crítics", ha insistit.

stats