Societat 17/10/2017

Aprovat el projecte de llei d'ordenació del litoral català

Preveu desenvolupar la competència de la Generalitat i articular un nou model de gestió integrat

Ara
2 min
Indret de la platja de la Pineda, a Castelldefels, on ha mort ofegat un home aquest matí.

BarcelonaEl Govern català ha aprovat, aquest dimarts, el projecte de llei d'ordenació litoral i que ara podrà passar a la seva tramitació parlamentària. Es tracta d'un nou projecte en què es preveu desenvolupar la competència exclusiva de la Generalitat i, a la vegada, articular un model de gestió de l'espai costaner, seguint les indicacions de la Unió Europea. La normativa, per tant, reserva per al Govern el paper d'administració de referència però incorporarà noves competències per als ajuntaments.

Noves eines d'ordenació i gestió

Entre les novetats que incorpora el projecte llei, en destaquen la creació de dues noves eines d'ordenació i gestió del litoral català. Per una banda, el pla d'ordenació esdevindrà l'instrument bàsic per a la gestió integrada de l'àmbit terrestre i marí, i definirà l'estat de preservació, així com fixar quantes instal·lacions i de quins tipus pot acollir cada tram de platja. En aquest sentit, la Generalitat tindrà un termini de dos anys per a redactar el pla des de l'entrada en vigor de la llei. D'altra banda, la segona novetat que incorporarà la llei serà la creació de plans d'usos del litoral i les platges, que hauran d'impulsar els ajuntaments per ordenar les ocupacions d'instal·lacions desmuntables. Aquest plans tindran una vigència de quatre anys.

Aquests dos nous instruments es basaran en el Catàleg de classificació de trams de platges que ha elaborat el Departament de Territori i Sostenibilitat, i que divideix les platges en urbanes i naturals. Són 70 els municipis costaners que compten 596 trams de platja, dels quals 336 són urbans i 260 naturals.

Un nou cànon econòmic

La Generalitat també resoldrà el dèficit de règim econòmic que dificulta l'obtenció de recursos per dedicar-los a la conservació del litoral català. En aquest sentit, es crearà un nou cànon a favor de la Generalitat sobre el rendiment econòmic d'aquelles concessions que ocupen permanentment la franja maritimoterrestre, com ara els restaurants o bars.

stats