Infraestructures
Societat 08/07/2021

Aquestes són les 108 obres que Barcelona ha programat per a aquest estiu

L'Ajuntament ho aprofitarà per avançar amb els treballs a la Meridiana, les Glòries i la Diagonal

Clara López Alcaide
3 min
Les obres de l'avinguda Meridiana tallen un carril bici.

BarcelonaTornen les obres d'estiu a Barcelona després d'un 2020 aturat per la pandèmia. L'Ajuntament té previst per als pròxims mesos engegar 108 actuacions, repartides per tota la ciutat, que serviran, sobretot, per prémer l'accelerador a transformacions que ja estan en marxa –com el túnel de les Glòries o la reforma de l'avinguda Meridiana–, però també per iniciar-ne de noves. Segons el consistori, la majoria dels nous treballs –dos terços del total– són "de baixa intensitat", tenen un impacte "molt local" i es portaran a terme durant un temps relativament curt. Les principals novetats inclouen la transformació d'entorns escolars, la urbanització d'una trentena de carrers, així com avenços en el desenvolupament de les superilles.

La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, ha demanat "comprensió i paciència" als barcelonins davant les possibles afectacions dels mesos vinents i ha recordat que l'Ajuntament intensifica les obres durant els mesos de vacances perquè és quan "hi ha menys desplaçaments" i l'activitat de la ciutat baixa. "Han de servir per tenir una ciutat millor que sigui, dia a dia, més fàcil per a tothom", ha afegit Sanz aquest matí durant la presentació del catàleg d'actuacions d'estiu.

Millora de l'espai públic

L'espai Barça, el col·lector de la Diagonal i la Meridiana

Els mesos vinents serviran per ultimar algunes "urbanitzacions destacades", que inclouen les obres de l'entorn de l'espai Barça, a l'avinguda Joan XXIII, així com acabar els treballs de Via Trajana, del carrer Almogàvers i la primera fase del pla Marina. Paral·lelament l'Ajuntament aprofitarà per continuar treballant en el col·lector de l'avinguda Diagonal i les obres de reforma de la Meridiana . En aquest últim cas, l'actuació consistirà en urbanitzar l'espai entre els carrers València i Navas de Tolosa-Josep Estivill, que comportarà alhora eliminar un carril de circulació per sentit i l’ampliació de la mitjana central amb un carril per a ciclistes i un parterre per a vianants.

Un ciclista passa per davant d'un espai en obres a l'avinguda Meridiana.

A més, també s'engegaran 28 urbanitzacions repartides per tota la ciutat i que formen part del catàleg d'actuacions de baixa intensitat. Aquests treballs es concentraran sobretot a Nou Barris, Sant Andreu, Sarrià-Sant Gervasi i Sants-Montjuïc, entre els quals destaquen els avenços en la superilla d'Hostafrancs, la d'Horta i actuacions a l'entorn de can Batlló.

Infraestructures viàries i transport públic

Recta final del túnel de les Glòries i obres a L4 i L11

El túnel de les Glòries començarà la seva recta final també aquest estiu. Es reconfiguraran els carrils de circulació per preparar la posada en marxa dels túnels per on a la tardor han de començar a circular els vehicles. Això implicarà adequar tant la boca Besòs com la boca Llobregat del túnel i fer treballs d'asfaltat, senyalització i recreixement del mur costat mar de la banda Llobregat. A més, es millorarà el paviment a la ronda de Dalt, s'enderrocarà una part de paret del carrer Sabino Arana que connecta amb el túnel de Maria Cristina, i es repararà la calçada d'algunes sortides de la ronda del General Mitre.

Vista de l'estat actual de l'interior del túnel de les Glòries de Barcelona.

A més, també s'acabaran els treballs de les sortides d'emergència del túnel de l'AVE Sants-Sagrera d'Adif al carrer Nàpols amb València i amb Independència. El gerent d’infraestructures i mobilitat, Manuel Valdés, ha posat en valor els avenços serà "un canvi molt positiu" per als veïns de la zona, "donat l'alt impacte de les obres els últims anys". També hi haurà millores a les estacions de metro d'Espanya i Vallcarca i es mantindran els talls a la L4 i la L11 fins al setembre per tal fe millorar les freqüències de pas a la L4 i aplicar la conducció autòmatica a tot el tram de la L11.

Adaptació d'entorns escolars

46 actuacions per a 66 centres

Els treballs per millorar i pacificar els entorns de les escoles es repartiran pels deu districtes de la ciutat: Ciutat Vella (2), Eixample (4), Sants-Montjuïc (16), les Corts (3), Sarrià-Sant Gervasi (3), Gràcia (5), Horta-Guinardó (3), Nou Barris (5), Sant Andreu (1) i Sant Martí (4). S'espera que les obres, que també són de baixa intensitat, estiguin a punt per a l'inici del curs escolar al setembre. "Són actuacions molt puntuals i no tenen l’afectació de la resta que estem plantejant", ha concretat Valdés.

stats