Societat 14/06/2019

On dormirem aquesta nit?

L'entitat Raval Rebel denuncia males pràctiques en el desnonament d'una família amb menors d'edat

Laura Saula
2 min
Mohammed Jebara, Mina Anbor i els seus fills de 2 i 5 anys van ser desnonats el 5 de juny

BarcelonaDes de fa 9 dies, el jove matrimoni format per Mohammed Jebara i Mina Anbor i els seus fills de 2 i 5 anys no saben on passaran la nit. Tot va començar el 6 de juny a primera hora del matí, quan sense previ avís ni temps per empaquetar les seves pertinences van ser desnonats de casa seva. Ara es limiten a viure al dia. "No sabem quina serà la solució", comenta amb impotència Jebara.

Feia pocs mesos que la família vivia en aquest pis del carrer Lluna, al Raval de Barcelona. S'hi van instal·lar quan la Mina va arribar del Marroc a l'octubre amb els dos fills per ajuntar-se amb el seu marit, que havia arribat dos anys abans i anava fent feines esporàdiques, sense papers. Amb el retrobament familiar van instal·lar-se al nou pis i van pagar el primer mes al propietari, però sense cap contracte per escrit. A partir d'aquí van arribar els problemes: aviat la família va rebre una citació judicial on se'ls cridava a judici perquè estaven vivint en un pis que estava en procés de desnonament.

Després del judici la família no va tornar a tenir notícies de l'estat del procés fins al 6 de juny, quan la policia es va presentar a casa seva sense avisar, segons denuncien. Aquell dia el Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) els va proporcionar una nit de pensió. Però va ser a partir de l'endemà que van començar a viure un malson, quan van anar al Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) i l’única resposta que van obtenir, segons Raval Rebel, és que havien de tornar al Marroc perquè no hi havia cap alternativa per a ells, més enllà de proporcionar-los bolquers i medicaments.

A la tarda van presentar-se als Serveis Socials del Raval i la resposta va ser la mateixa. Després d'insistir, i amb l'ajuda de l'entitat Raval Rebel, la família va aconseguir passar les últimes nits dormint en pensions ofertes pels serveis socials i el CUESB. Aquest divendres semblava que les ajudes s'havien acabat. "No sabem on dormirem aquesta nit", lamentava Jebara amb llàgrimes als ulls aquest matí.

Situació "inadmissible"

Davant d'aquesta situació la família, veïns i membres d'entitats del barri s'han tancat al Centre de Serveis Socials del Raval des de primera hora del matí per exigir una solució. "D'aquí no marxarem fins que no tinguin un lloc on dormir", advertia Anna Moreno, membre del col·lectiu Raval Rebel, que ha acompanyat la família gairebé des del principi del desnonament.

Finalment, des de l'Ajuntament se'ls ha ofert una pensió a Santa Coloma durant les pròximes 7 nits i s'ha convocat una reunió dilluns amb el SAIER per buscar una solució més definitiva. Una trobada que, segons Moreno, no aporta gaires garanties: "Sabem que no tenen recursos".

L'entitat Raval Rebel fa dies que denuncia que la situació de la família és "inadmissible". "El protocol diu que, en cas de ser una família vulnerable, el jutjat hauria d'haver comunicat el desnonament als serveis socials del barri per buscar-hi una solució", lamenta Moreno. Un problema que, segons l'entitat ravalenca, no ha pogut transcendir al Servei d'Intervenció en la Pèrdua d'Habitatge i Ocupació (SIPHO).

stats