Societat 05/06/2021

L'ARA convoca la quarta beca Carles Capdevila

Dotada amb 20.000 euros, se centra aquest any en un projecte que posi al centre la cura de les persones

Ara
3 min
El director fundador de l’ARA, Carles Capdevila, va morir el 2017. L’any següent, el diari va crear les beques que porten el seu nom.

BarcelonaCarles Capdevila, que ens va deixar ara fa quatre anys, va escriure algunes de les seves columnes més celebrades sobre la cura de les persones. La seva sensibilitat per fer sentir bé el malalt i els agraïments de pacient cap als sanitaris agafen avui més sentit que mai amb la pandèmia. En un any encara marcat pel coronavirus, doncs, la quarta convocatòria de la beca en memòria del director de l’ARA buscarà premiar un projecte innovador per pal·liar les seqüeles físiques i emocionals del covid-19, sense oblidar el punt de vista assistencial. Sens dubte, el covid-19 ha situat al centre del debat públic les mancances estructurals en el tractament dels malalts als hospitals i la gent gran a les residències, i ha provocat que la societat descobreixi les deficiències del sistema assistencial. 

La beca, convocada pel diari ARA en col·laboració amb la Fundació La Caixa, està dotada amb 20.000 euros i es donarà a conèixer en un acte l’octubre del 2021. Des d’avui fins al 10 de setembre els candidats poden presentar els projectes –en l’àmbit dels Països Catalans–, seguint unes bases que es poden consultar a Becacarlescapdevila.ara.cat. De l'11 al 30 de setembre el jurat farà la tria dels finalistes.

Aquest és el quart any que es convoca una beca anual, que va néixer el 2018 com a homenatge a Carles Capdevila, un periodista i comunicador nat que va saber impregnar cadascun dels seus escrits i projectes –l’ARA n’és un exemple– de la importància d’una bona educació a tots els nivells i d’humanitzar els serveis sociosanitaris. Alternativament, el premi busca trobar les millors iniciatives en matèria d’educació i cures de les persones. El covid-19 ha situat al centre del debat públic les mancances estructurals en el tractament dels malalts als hospitals i la gent gran a les residències, i ha provocat que la societat descobreixi les deficiències del sistema assistencial. 

De col·legis professionals a associacions de famílies

El jurat del concurs haurà de valorar la millora en l’atenció global del pacient amb problemes de salut tenint en compte l’atenció psicosocial i emocional tant a l’afectat com al seu entorn. Per optar a la beca, caldrà omplir el formulari de la web i complir amb els requisits exigits. S’hi poden presentar institucions mèdiques, associacions de pacients o familiars, col·legis professionals, facultat de salut, centres sanitaris i associacions de voluntariat o emprenedoria que promoguin un projecte que tingui com a objectiu la cura de les persones. 

Les bases estableixen punts que s’aplicaran a l’hora de valorar cada projecte presentat. Així, es tindrà en compte la innovació de la iniciativa a l’hora de resoldre el problema plantejat (amb un màxim de tres punts), l’impacte de l’acció directa sobre la persona i la població (tres punts), la sostenibilitat dels seus objectius i si els seus impactes positius poden perdurar en el temps (dos punts) i, amb la mateixa puntuació, la col·laboració entre dues entitats diferents.

En aquesta convocatòria els membres del jurat seran Esther Vera, directora de l’ARA; Magda Campins, responsable de medicina preventiva i epidemiologia de la Vall d’Hebron; Mara Dierssen, cap del grup al Centre de Regulació Genòmica del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona; Antoni Trilla, cap de medicina preventiva i epidemiologia de l’Hospital Clínic; Bonaventura Clotet, director de la Fundació IrsiCaixa; Enric Morist, coordinador de Creu Roja Catalunya; Josep Tabernero, cap del servei d’oncologia mèdica de la Vall d’Hebron; Eulàlia Juvé, adjunta d’hospitals a la direcció de cures de l’Institut Català de la Salut; Montserrat Buisán, directora corporativa de Programes Socials de la Fundació La Caixa;  Paola Galvany, presidenta del Col·legi Oficial d'Infermers i Infermeres de Barcelona, i Guillermo Mattioli i Jacobs, degà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya. Actuarà com a secretari del jurat el director de negoci de l’ARA, Oriol Canals.

El 2020 va guanyar la beca el projecte educatiu inclusiu de l’Escola Cervantes de Barcelona. En edicions anteriors els guardonats van ser l’Hospital Sagrat Cor i la parròquia Santa Anna pel seu hospital de campanya i el 2018 el premi va anar a parar a l’Escola La Maquinista de Barcelona.

stats