Societat 26/11/2021

Aragonès anuncia que el Pacte Nacional per la Llengua s'impulsarà a principis de l'any vinent

El president advoca per reformar la CCMA per arribar als "nous públics"

3 min
El president, Pere Aragonès, aquest divendres a la Universitat Pompeu Fabra

BarcelonaEn el seu discurs d'investidura, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja va prometre que durant el seu mandat s'impulsaria un pacte nacional per la llengua catalana. I, davant la sentència del Tribunal Suprem que imposa un 25% de castellà a les aules catalanes, la iniciativa s'accelera. Aquest divendres Aragonès ha anunciat que el Pacte Nacional per la Llengua s'impulsarà a principis de l'any vinent. "Necessitem el consens polític i social", ha afirmat el president des d'un vermut organitzat pel Diari de Barcelona a la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra. Al mateix temps, Aragonès ha admès que la immersió lingüística "no ha assolit plenament els seus objectius", i ha donat la recepta per millorar-la: potenciar el català en l'àmbit educatiu i audiovisual.

Per fer-ho en aquest últim àmbit el president ha advocat per "reformar" la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per arribar als "nous públics", i ha recordat que quan ell era petit TV3 era el seu canal de referència per l'emissió de Bola de Drac. Precisament per això, també ha instat ERC, Junts i el PSC a renovar l'òrgan que governa TV3 per establir un nou contracte programa que en millori el finançament. Un acord entre partits que considera "imprescindible". Per a Aragonès, TV3 s'ha de reformar després que hagi canviat la manera de consumir cultura –"ja no hem de pensar en canals com fa vint anys, hem d'apostar pels continguts"–. També cal adaptar-se als canvis demogràfics i apostar per "flexibilitzar" els cursos de català per a persones nouvingudes.

Tot això arriba després que el Tribunal Suprem deixés en fals la immersió lingüística donant per bona la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que fixava un 25% de castellà a les aules. De moment no hi ha intenció d'aplicar aquesta sentència, ni per part del Govern ni de l'Estat. L'oposició, però, ja ha demanat en boca de Pablo Casado un 155 lingüístic per forçar l'aplicació del dictamen. Aquest divendres Aragonès ha refermat que no es modificarà el model d'immersió lingüística i que el Govern en serà 100% el responsable. Concretament, ha afirmat que l'executiu donarà "cobertura als docents" i n'assumirà les "conseqüències polítiques i judicials". "Estem buscant els camins per blindar-ho", ha conclòs el president.

La condició del PSC: convocar tots els grups

El PSC s'ha mostrat obert a sumar-se al pacte nacional anunciat pel president, però ha posat com a condició que s'hi convoquin tots els partits. Els socialistes, de fet, van rebutjar participar dimecres passat en la reunió del conseller d'Educació, Josep González-Cambray, amb els grups favorables a la immersió lingüística perquè no els va semblar "adequat" que no es convoquessin tots els grups, segons ha explicat la portaveu del partit, Alícia Romero. "Demanem que si es convoca el Pacte Nacional per la Llengua també es convoquin tots els grups de la cambra, i que siguin ells els que se n'excloguin si no els sembla convenient", ha dit, insistint que "cal intentar que en l'acord hi siguem tots". Amb tot, això no inclou Vox, almenys per al PSC. Romero ha recordat el cordó sanitari contra l'extrema dreta al Parlament i ha insistit que la "línia de treball" dels socialistes és no convidar-los a cap reunió. Amb tot, ho ha deixat en mans del president.

Ciutadans, en canvi, juga un paper ben diferent. El seu líder al Parlament, Carlos Carrizosa, ha enviat aquest matí una carta a Cambray instant-lo a acatar "immediatament" la sentència del Suprem, alhora que l'ha avisat de "responsabilitats penals" si no ho fa. Carrizosa ha avisat el conseller que si segueix donant instruccions d'incomplir la sentència el seu partit les durà als tribunals.

stats