Salut dona per fet que l'Estat està a punt d'eliminar el topall d'edat d'AstraZeneca

Argimon admet que el ritme de vacunació s'alentirà durant la Setmana Santa i els experts reclamen agilitat

5 min
Dosis de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca.

BarcelonaCatalunya té coll avall que el ministeri de Sanitat autoritzarà de manera imminent l'administració de la vacuna d'Oxford/AstraZeneca fins als 65 anys, deu anys més del que permetia fins ara. "Avui o demà es trencarà el topall d'edat. Les evidències científiques parlen per si soles", ha sentenciat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Fa un mes que el departament de Salut i els professionals sanitaris exigeixen al govern espanyol que reconsideri el seu posicionament i aixequi el veto a la vacuna anglosueca entre majors de 55 anys, però quan tot semblava que estava encarat, els dubtes sobre la seguretat de la vacuna arreu d'Europa van aturar-ho en sec.

Ara que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha revalidat la seva confiança en AstraZeneca, la vacunació es reprendrà i, en el cas d'Espanya, Argimon s'ha mostrat convençut que el ministeri que encapçala Carolina Darias farà el pas per ampliar-ne l'ús els pròxims dies. Si ho aprova, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que es començarà a prioritzar la vacunació per franges d’edat i no pas per col·lectius específics per reduir la mortalitat i els ingressos de llits de crítics.

En una entrevista a TV3, el facultatiu ha detallat que aquest divendres hi ha comissió de vacunes i dissabte es reuneix la comissió de salut pública entre Sanitat i les comunitats autònomes, i ha insistit que des de Catalunya s'insistirà en la idea de poder administrar AstraZeneca a tothom amb independència de l'edat. Es preveu que dilluns, després d'una reunió del Consell Interterritorial, el govern espanyol faci pública la seva decisió. Argimon, que ha defensat que la vacuna és "efectiva i segura", ha assegurat que si apugen el límit d'edat, ell mateix es vacunaria amb AstraZeneca. "Jo me la posaria", ha afirmat. Ha apuntat que en principi no té previst fer-ho en directe però que si és necessari que ho faci per trencar amb el clima de desconfiança instal·lat, ho farà. "No hi ha cap raó per no estar vacunant la gent gran de forma ràpida", ha insistit, i ha confirmat que les persones que ja n'han rebut una dosi rebran la segona dins dels terminis previstos.

El que queda clar és que Espanya, després de l'aval de l'EMA, reprendrà la vacunació amb AstraZeneca, però no ho farà fins dimecres vinent, tal com va anunciar dijous Darias. Segons la ministra de Sanitat, les reunions previstes per a aquest cap de setmana serviran per definir de nou a quins col·lectius s'ha de destinar la vacuna d'Oxford, si cal restringir cap perfil i, evidentment, si s'elimina el límit d'edat dels 55 anys.

"Recuperar el temps perdut"

Els experts voldrien que la represa de la vacunació fos immediata i critiquen que esperar fins dimecres és una decisió injustificada i que cal més agilitat en la presa de decisions per poder avançar la campanya de vacunació i protegir el màxim de persones vulnerables. A hores d'ara, Catalunya ha posat un total de 978.653 dosis i 319.017 persones ja han completat la pauta de vacunació amb les dues dosis, aproximadament un 4% de la població.

La campanya de vacunació del covid-19

La cap de medicina preventiva i epidemiologia de la Vall d'Hebron, Magda Campins, ha lamentat que no es faci com a Itàlia, Alemanya o França, que aquest divendres mateix ja han tornat a administrar la vacuna. "Cada dia sense vacunació és un dia que es perd per evitar morts", ha afirmat Campins. "Dijous a les 17 hores ja se sabia el dictamen de l'EMA. Som davant d’una epidèmia molt seriosa, una urgència, que exigeix decisions i actuacions ràpides", coincideix l'epidemiòleg Joan Caylà, que va ser cap del servei d’epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona durant 23 anys. En canvi, Vergés ha defensat que “no s’està perdent temps” pel fet que no es torni a vacunar amb AstraZeneca fins dimecres.

Caylà creu que els governs, en aquest cas l'espanyol, han de ser més expeditius, ja que s'estan prenent decisions molt lentament: "Ho estem veient amb el llindar d'edat per a AstraZeneca i ara ho veurem amb la represa de la vacunació i amb el ritme en què s'administren les dosis per Setmana Santa". De fet, Argimon ha admès que durant aquest festiu es vacunarà "poc" perquè els sanitaris també necessiten "aire" i cert "descans emocional". La decisió de l'EMA, rebat Caylà, era l'oportunitat per "recuperar el temps perdut" i vacunar amb més celeritat els menors de 65 anys, cosa que no s'està fent i no es farà fins dimecres.

Per als experts consultats una cosa és el problema de disponibilitat de dosis, que fa impossible assolir unes altes taxes de cobertura de manera prou veloç, i una altra és haver d'esperar quatre dies per prendre una decisió i actuar quan hi ha els recursos logístics guardats a les neveres. "Les autoritats s’han d'esforçar més. Veiem com el Marroc [amb les vacunes xinesa –Sinopharm– i AstraZeneca] o Gibraltar estan posant més dosis que nosaltres. Si assolim una bona taxa vacunal a l’estiu, tindrem més bona salut que ara i revifarem els sectors econòmics que pretenen salvar a cop de flexibilització de restriccions", apunta Caylà.

Canvi d'estratègia i més dosis

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, també ha avançat que, a banda de l'eliminació del topall d'edat, també defensaran davant del ministeri la necessitat de replantejar-se l'estratègia de vacunació i, emmirallant-se en el que es fa al Canadà o al Regne Unit, endarrerir la segona dosi de Moderna i Pfizer fins a les 12 setmanes, tret dels més grans de 75 anys. Això permetria vacunar molta més gent amb la primera dosi, que ja dona proteccions molt elevades. "T'evita pràcticament un 80% d'ingressos, malaltia greu i mortalitat, i això és el que nosaltres necessitem", ha declarat.

Amb tot, experts van explicar a l'ARA recentment que no hi ha prou dades per endarrerir la segona dosi de Pfizer més de sis setmanes. Les vacunes basades en tecnologia d'ARN missatger (Pfizer i Moderna) han demostrat tenir una alta efectivitat amb una única dosi: del 60% pel que fa a evitar les infeccions i del 85% davant les complicacions severes i la possible mort. Ara bé, en el cas de Pfizer, aquests efectes només s'han constatat si el temps que passa entre les injeccions és d'entre 21 dies com a mínim i 42 com a màxim, segons un estudi del govern britànic. "Plantejar un termini de 12 setmanes amb aquesta vacuna implicaria entrar en un terreny desconegut durant un període de sis setmanes", afirma l'investigador d'IrsiCaixa i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol Julià Blanco.

A mesura que vagin arribant més dosis –està previst que a l'abril es dupliquin els enviaments de Pfizer i que arribi el preparat de Janssen, més senzill d'administrar perquè només requereix una dosi–, Argimon s'ha mostrat confiat que la taxa vacunal anirà in crescendo i ha plantejat que a l'estiu s'haurà vacunat el 30% de la població o, fins i tot, ha dit, un percentatge una mica més alt. Entre els mesos d'abril i maig, ha continuat, arribaran prou dosis per entrar en una fase massiva de la vacunació. El secretari també ha posat sobre la taula la possibilitat que Europa permeti accedir al certificat digital d'immunitat, que arribat el moment actuarà com a passaport covid, si la persona ha rebut una dosi de la vacuna; un posicionament del qual ell és partidari: la immunització parcial, ha remarcat, protegeix a alts nivells.

Restriccions per Setmana Santa

Argimon, que ha demanat a tothom que actuï amb "responsabilitat" durant els pròxims dies per evitar que la situació es torni més crítica, ha admès que és "discriminatori" que els restaurants dels centres comercials no puguin obrir, un aspecte que ha justificat per evitar que la gent vagi a "passar el dia" als centres comercials. Ha confiat, però, que aquesta mesura es pugui aixecar aviat i que, amb la mirada posada en la Setmana Santa, no calgui fer passos enrere en el pla de desescalada.

El facultatiu també s'ha referit a la gent que viu sola i que es pot sentir discriminada per no poder sortir de la comarca amb la seva bombolla, i ha assegurat que el que cal és responsabilitat individual perquè cadascú esculli qui és el seu grup pròxim encara que no hi convisqui. "Si poden sortir, és bo que surtin", ha apuntat.

stats