Societat 31/08/2019

Els artefactes que han mobilitzat l'armada fins a Badalona eren pilars de formigó

Només n'han allunyat un mar endins i l'han detonat per descartar que es tractés d'explosius

Ara
2 min
Una llanxa de la Guàrdia Civil a la zona on s'ha localitzat el possible artefacte, a la platja del Cristall de Badalona

BarcelonaL'alarma que va donar ahir divendres un bussejador per la presència d'uns possibles projectils a les aigües de Badalona ha quedat, finalment, en un ensurt. Els artefactes, que han comportat el desplaçament d'un vaixell de l'armada fins a Badalona, han resultat ser cinc pilars de formigó. Així ho han confirmat fonts de la Guàrdia Civil després que els militars hagin fet una petita detonació a 25 metres de la platja per comprovar-ho. La zona de la platja ja s'ha reobert al públic: s'han retirat les tanques i la bandera vermella que hi onejava també s'ha canviat per una de verda. Al cap de deu minuts, els primers banyistes ja ocupaven l'aigua.

Els membres de l'armada han confirmat que no hi havia cap artefacte de guerra ni explosius al mar poc després de dos quarts i mig de quatre. A l'observar les cinc pilones, els experts només han tingut sospites amb una, i han decidit fer una petita detonació a pocs metres de la platja que ha resultat imperceptible des de la sorra. Practicada aquesta prova, ràpidament s'han adonat que no es tractava de cap explosiu i s'han retirat de la zona. Per tant, els plans que havia anunciat al matí el tinent naval de la Guàrdia Civil de la unitat de busseig de Cadis i que passaven per endur-se els objectes sospitosos mar endins per detonar-los no s'han dut a terme.

La previsió era que, quan els operatius acabessin de muntar l'equipament, una embarcació es dirigís cap a l'artefacte per fer una inspecció visual, agafés el suposat projectil i se l'endugués mar endins per estudiar-lo i, en cas que hagués calgut, detonar-lo en una zona segura.

En paral·lel a la incursió de l'armada, aquest migdia també s'han trobat els diferents cossos de la Guàrdia Civil, Serveis Marítims, Mossos d'Esquadra, Policia Local, SEM, Adif i Renfe perquè, en un principi, es creia que l'anàlisi i la retirada de l'artefacte localitzat a la platja del Cristall de Badalona podrien obligar a afectar el servei ferroviari. En l'operació per analitzar els objectes sospitosos, però, finalment no ha calgut tampoc tancar el trànsit ferroviari.

L'alerta d'un banyista

Aquest cop va ser un banyista qui divendres al matí va alertar de la presència de l'objecte submergit a uns 15 metres de la costa. El submarinista també va trobar fragments de pilars de formigó. L'ajuntament creu, i així ho apunta la troballa dels militars, que podrien provenir d'alguna estructura antiga que es va abocar al mar.

Quan van rebre l'avís, la Guàrdia Civil i la policia local de Badalona van acordonar una part de la platja i van prohibir el bany amb bandera vermella.

stats