Els partits arrenquen al PP un augment mínim del pressupost contra la violència masclista

Els populars pacten augmentar 50 milions la partida, lluny encara dels 120 milions compromesos

Després que centenars de dones i diverses organitzacions es manifestessin pels carrers d'Espanya reclamant que el govern espanyol compleixi el seu compromís econòmic amb el pacte d'estat contra la violència de gènere, els partits del Congrés de Diputats li han arrencat una lleugera millora. PP, Ciutadans, PNB, UPN, Coalició Canària, Nova Canàries i Fòrum Astúries han pactat incloure una esmena als pressupostos generals que incrementi en 50 milions d'euros els diners destinats al pla de lluita contra la violència de gènere. El compromís del govern espanyol era que aquesta partida augmentés 200 milions cada any, però als pressupostos d'aquest 2018 l'augment previst és només de 80 milions així que faltaven 120 milions per complir amb l'objectiu promès.

Aquesta petita xifra (200 milions equival al 0,05% de tot el pressupost) s'ha convertit en una pedra a la sabata per a l'executiu de Mariano Rajoy, que ha topat amb centenars de dones protestant als carrers i tota l'oposició en bloc presentant esmenes als pressupostos perquè complís amb el pacte. Finalment, el govern del PP també s'ho ha sabut fer venir bé per a la negociació. Un comunicat de Nova Canàries (que només té un sol diputat al Congrés, però vital per aprovar els pressupostos) revelava el pacte entre el PP i aquest partit per transaccionar la seva esmena en comptes de la que ha presentat la resta de l'oposició. I finalment, l'han aprovat els mateixos partits que van permetre que Rajoy aprovés els comptes el 2017 i que previsiblement ho tornaran a fer aquest 2018 

Declaració política d’intencions contra la violència masclista

Així, els pressupostos generals de l'Estat comptaran amb 50 milions més dels 80 previstos per a aquesta partida, una quantitat, però, que queda molt lluny de complir amb el compromís. El comunicat previ de Nova Canàries, avançava també que l'esmena passa perquè aquesta partida creixi a 60 milions el 2019 i a 70 milions el 2020. Un total, doncs, de 180 milions d'euros. El comunicat posterior del PP, però, no contempla aquests autments. 

Els populars han explicat que l'acord es plasmarà a través d'una esmena conjunta en ple que se celebrarà la setmana vinent i han instat la resta de grups, que demanaven l'augment de 120 milions tal com està compromès al pacte, que s'hi sumin. 

Més continguts de