Arxivada la denúncia d'agressió sexual de l'escriptor Alejandro Palomas

El premi Nadal del 2018 explica com una dona el va escopir a la cara per haver-se convertit en la cara visible de la lluita contra la pederàstia

2 min
L’escriptor Alejandro Palomas.

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 3 de Mataró ha arxivat la denúncia per agressió sexual que va presentar el 28 de gener l'escriptor Alejandro Palomas contra un religiós, Jesús Linares, del col·legi La Salle de Premià de Mar. La carpeta judicial es tanca perquè els fets que va denunciar Palomas estan prescrits, atès que van passar quan l'escriptor cursava quart i cinquè de primària al centre, a mitjans dels anys 70. El ministeri fiscal va tipificar els fets que va relatar l'escriptor català com un possible delicte "d'agressió o abús sexual continuat a un menor d'edat". Per jutjar els fets s'havia d'aplicar el Codi Penal del 1973, que fixava una pena de presó d'entre 6 mesos i 6 anys per aquests delictes. Amb la llei del moment a la mà, el cas de Palomas prescrivia al cap de 5 anys que s'haguessin produït els abusos i, per tant, fa més de quaranta anys que el delicte de Linares ha prescrit.

L'escriptor, guanyador del premi Nadal del 2018, va voler explicar la seva vivència als mitjans de comunicació a finals de gener per posar cara a una plaga que afecta desenes de milers de persones a Espanya, i va comportar que més exalumnes del centre de Premià de Mar –també de Montcada– fessin el pas per explicar els abusos que van patir de petits a mans de Linares, tal com van avançar El Periódico i Eldiario.es. El seu testimoni va provocar que el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reunissin amb ell per abordar el problema de la pederàstia. A més, s'ha impulsat la creació de comissions per investigar els casos d'abusos dins l'Església, una de les quals impulsada pel Defensor del Poble espanyol.

Palomas s'ha convertit en les últimes setmanes en una de les cares visibles de la lluita contra la pederàstia a l'Estat. Precisament per això va patir la reacció irada d'una senyora que li va escopir a la cara. "Se'm va acostar, es va abaixar la mascareta i em va preguntar amb un somriure si era l'Alejandro Palomas. Vaig assentir. Llavors ella va canviar el gest i em va escopir a la cara: 'Sous uns mentiders'".

stats