Societat 14/06/2018

Arxiven la investigació sobre els contractes de la brossa a Lloret que implicaven un exsoci de Jordi Pujol Ferrusola

El fiscal va demanar exculpar Gustavo Buesa, que va admetre donacions a CDC per ideologia

Ara
2 min
Gustavo Buesa va comparèixer a la comissió d'investigació del frau fiscal

BarcelonaEl titular del jutjat d'instrucció número 2 de Blanes ha arxivat la investigació sobre les presumptes irregularitats en l'adjudicació dels contractes de la brossa i neteja a Lloret de Mar a l'empresa de Gustavo Buesa, exsoci del primogènit de l'expresident Jordi Pujol. Considera que les proves recollides durant els dos anys d'investigació "debiliten" les acusacions que feien els dos principals testimonis de la causa, un exregidor de l'Ajuntament i un tècnic municipal.

El 2011 l'equip de govern municipal de Lloret va tramitar per la via d'urgència ampliar el contracte que tenia l'empresa de Buesa, GBI Serveis, per deu anys més, cosa que va suposar uns ingressos de vuitanta milions d'euros més per a l'empresa, segons els càlculs inicials dels investigadors. La fiscalia considerava que Buesa havia fet servir la seva influència en el partit per aconseguir l'ampliació i fins i tot apuntava que l'empresari podria haver influït "en el nomenament de diversos càrrecs".

Però els informes presentats pel mateix ministeri públic –que és el que va impulsar la querella inicial– i la defensa de Buesa i els altres set investigats –que exerceix el penalista Carles Monguilod– acrediten que els contractes sota sospita "s'ajusten a les previsions legals".

El jutge conclou en la seva interlocutòria que existeixen "irregularitats" administratives, però descarta, de moment, l'existència de delicte, i per això arxiva el cas provisionalment, sense descartar que es pugui tornar a obrir si apareguessin noves evidències.

En els últims dos anys Buesa, que també és investigat a l'Audiència Nacional pels negocis amb el primogènit dels Pujol i ha declarat com a testimoni en el cas del 3%, sobre les presumptes comissions a Convergència, ha admès que havia donat més de mig milió d'euros al partit, però sempre ha negat que fos a canvi de cap adjudicació i ha assegurat que ho havia fet per afinitat ideològica.

stats