Societat 08/07/2019

Arxiven la causa contra l’alcalde de Verges per haver insinuat que la Guàrdia Civil va punxar 160 rodes de cotxe

El jutjat creu que van ser expressions “desafortunades” però no hi veu delicte d’odi

Maria Garcia
2 min
La policia científica obté proves de les rodes punxades

GironaInsinuar que la Guàrdia Civil estava al darrere de la punxada de rodes massiva que hi va haver a Verges (Baix Empordà) el 4 d’octubre del 2017 no és un delicte d’odi. Així ho ha determinat el jutjat d’instrucció número 2 de la Bisbal d’Empordà, que ha arxivat la denúncia que va interposar la fiscalia contra l’alcalde de Verges, Ignasi Sabater (CUP), per un presumpte delicte d’odi i discriminació contra “la nació espanyola i la Guàrdia Civil”, per les declaracions que va fer aquell dia.

Quan aquell dia al matí a Verges es va descobrir que algú havia punxat un total de 160 rodes de cotxes que hi havia aparcats al carrer, Sabater va dir que no es tractava d’un acte fortuït i el va relacionar amb el fet que durant la celebració de l’1-O al municipi els veïns impedissin l’entrada de la policia amb tractors i obstacles diversos, com jardineres i altres elements de mobiliari urbà. A més, va apuntar directament a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil, dels agents de les quals va dir que “de dia van uniformats i de nit incontrolats”.

El jutjat considera que aquestes van ser expressions “desafortunades”, però que no es poden enquadrar en el tipus penal del delicte d’odi. També remarca que el mateix alcalde va fer després una “clara crida a la calma” ometent qualsevol referència a la Guàrdia Civil i amb la intenció de fer arribar el missatge a les persones que van patir les punxades de rodes.

Sabater ha celebrat que finalment el cas hagi quedat arxivat, però ha lamentat que “hagi trigat tant temps, més d’un any i mig”, i ha reiterat que “mai” va tenir la intenció d’incitar a l'odi contra cap col·lectiu, sinó que va voler “denunciar públicament la injustícia que havien patit el centenar de veïns afectats per la punxada de rodes”. “Vam haver de de gestionar la ràbia d'un centenar de veïns. Tinc la consciència molt tranquil·la per com vam actuar”, ha insistit.

Tot i això, tant Sabater com la CUP han criticat que, l’escrit del jutjat diu que “el legislador no ha pogut pretendre una sanció penal per qualsevol expressió del que, en definitiva, és un sentiment humà com l’odi”, en referència a una circular que va enviar la Fiscalia General de l’Estat. Una frase que “preocupa” a la formació política per si s’acaba “transformant l’exercici de la llibertat d’expressió en una potencial expressió d’odi”.

stats