Assassinen al Pakistan dues germanes que vivien a Catalunya i que van rebutjar el matrimoni forçat amb els seus cosins

La policia paquistanesa ha detingut sis familiars de les joves que van participar en el crim

Ara
2 min
Protesta al Pakistan contra els "crims d'honor"

BarcelonaDues germanes de 20 i 24 anys que residien a Terrassa, han estat assassinades pels seus familiars al Pakistan perquè es volien divorciar dels seus cosins, amb els quals les havien casat a la força. Els fets van passar divendres a la nit després que presumptament les joves es neguessin a permetre que els homes amb qui les havien casat les acompanyessin de tornada a Catalunya, una negativa que va desencadenar el que s'investiga com un crim d'honor. Aquest dimarts al migdia l'Ajuntament de Terrassa ha guardat un minut de silenci com a mostra de condol i rebuig pel presumpte doble feminicidi.

Les germanes eren originàries de Gujrat, a la província oriental pakistanesa del Panjab. Segons ha declarat aquest dilluns a Efe un portaveu de la policia local, Nauman Hassan, les dues dones van caure en un "parany" i van tornar dijous a Pakistan. L'endemà a la nit, "van ser estrangulades i van rebre un tret mortal mentre dormien", ha confirmat el portaveu, que ha apuntat que s'ha detingut sis sospitosos. Els seus familiars van intentar que les germanes intervinguessin pels seus cosins davant les autoritats espanyoles, amb les quals les havien casat "fa més d'un any" perquè poguessin "emigrar a Espanya", però s'hi van negar.

"Avui la policia ha aconseguit cinc dies de presó preventiva per a sis dels presumptes assassins. Els imputats van ser detinguts aquest diumenge, durant les 24 hores posteriors al succés. Segons la investigació inicial, les germanes van ser assassinades per honor", ha explicat l'agent. Les joves "volien divorciar-se després del matrimoni concertat i totes dues volien casar-se amb altres homes", ha conclòs Hassan, que ha afegit que encara hi ha tres sospitosos sense arrestar, i el pare de les joves "encara és a Espanya". La mare s'ha negat a interposar una denúncia, un fet habitual en els crims d'honor.

La resposta de l'ambaixada

Fonts de l'ambaixada d'Espanya a Islamabad han confirmat a Efe que les germanes són pakistaneses amb permís de residència a Espanya, i estaven domiciliades a Catalunya. Com que no tenien la nacionalitat espanyola, no es va poder activar el servei d'assistència consular de l'ambaixada, han advertit. A més, l'assassinat ha tingut lloc en el seu propi país, per la qual cosa són les autoritats del Pakistan les que s'ocupen del succés.

Aquest tipus crims, no obstant això, no són casos aïllats, i segons han explicat les fonts diplomàtiques, en els últims anys l'ambaixada espanyola ha atès diverses peticions d'auxili de ciutadanes espanyoles d'origen pakistanès a les quals tenien segrestades.

Segons dades de l'ONG Comissió de Drets Humans del Pakistan (HRCP), només l'any passat es van registrar 478 crims d'honor al país. Entre el 2004 i el maig del 2018 aquesta xifra va pujar a 17.628 casos, si bé es creu que el nombre real podria ser molt més elevat a causa de la falta de denúncies, sobretot perquè es tracta de familiars.

El govern pakistanès va aprovar el 2016 una llei que prohibeix el perdó dels familiars de les víctimes en aquesta mena de delictes, un forat legal amb el qual molts homes quedaven lliures després de matar a una dona, habitualment una germana o una esposa. No obstant això, grups de drets humans i activistes adverteixen que la llei ha tingut poc impacte a l'hora de posar fre a aquests crims.

stats