Societat 26/01/2015

Un asteroide gegant passarà aquesta matinada 'a prop' de la Terra

El 2004 BL86 mesura mig quilòmetre de diàmetre, no suposa cap amenaça i es podrà veure amb telescopis domèstics o prismàtic

Reuters
2 min

Cap Canaveral, FloridaUn asteroide de mig quilòmetre de diàmetre passarà aquest dimarts a la matinada relativament a prop de la Terra. Concretament a 1,2 milions de quilòmetres del planeta -aproximadament tres vegades la distància entre la Terra i la Lluna-, pel què la NASA ha informat que no suposa cap amenaça. "Encara que no suposa cap amenaça per a la Terra, passa a una distància relativament propera per a un asteroide d'aquestes dimensions", ha subratllat l'astrònom de la NASA Don Yeomans en un comunicat, per destacar que estem davant d'una "oportunitat única per observar i aprendre més".

L'asteroide, batejat pels científics com 2004 BL86, es podrà veure amb telescopis domèstics o prismàtics. Les hores de màxima visibilitat seran entre les 02.00 i les 07.00 de la matinada de dimarts i es podrà observador des d'Amèrica, Europa i Àfrica.

EL 2004 BL86 orbita al voltant del Sol cada 1,84 anys i va ser descobert fa 11 anys a Nou Mèxic. Els científics planegen ara analitzar la superfície de l'asteroide amb un radar amb l'esperança d'aprendre més sobre la seva mida, forma, velocitat de rotació i altres característiques d'aquests objectes. "En el moment actual gairebé ni sabem res d'aquest asteroide, així que hi ha marge per a les sorpreses", ha apuntat l'astrònom Lance Benner.

Es tracta d'un esdeveniment poc habitual, ja que al pròxim asteroide d'una grandària semblant que passarà a una distància similar de la Terra no se l'espera fins al 2027. El maig de 2013 un altre asteroide encara més gran es va acostar al nostre planeta, el QE3 feia 2,7 quilòmetres de diàmetre, però va passar cinc vegades més lluny que el 2004 BL86. Diverses webs transmetran en directe el fenomen, entre elles la de la NASA o Slooh.com.

stats