Societat 15/06/2016

L'Audiència Nacional arxiva el cas dels activistes detinguts en l'operació Pandora II

La jutge carrega contra la investigació dels Mossos d'Esquadra i diu que no hi ha proves per vincular els arrestats amb un grup criminal o amb activitats terroristes

Ara
1 min
El moment d'una de les detencions /MANOLO GARCÍA

BarcelonaL'Audiència Nacional ha arxivat la investigació contra els nou activistes anarquistes detinguts pels Mossos d'Esquadra l'octubre de l'any passat, en el marc de l'operació Pandora II. La magistrada carrega en la seva resolució contra la investigació de la policia catalana i assegura que no hi ha proves per vincular els arrestats amb una organització criminal o amb grups terroristes. Els advocats dels arrestats havien presentat un recurs on demanaven tancar la investigació i la jutge l'ha acceptat.

Els Mossos van desplegar més de 500 agents a Barcelona i Manresa per l'operació Pandora II, on es van escorcollar l'Ateneu Llibertari de Sants, així com diversos pisos dels barris de Gràcia, el Clot, Sant Andreu del Palomar, de la capital catalana. La policia relacionava els detinguts amb diversos atemptats amb explosius a entitats bancaries durant el 2012 i 2013.

Segons la jutge, durant la investigació i a través de les escoltes telefòniques als arrestats, no s'ha trobat, ni s'ha indicat "quines frases o converses s'estarien referint a una acció terrorista concreta". La magistrada assegura que els "escassos resultats" no poden considerar-se indicis suficients per "afirmar, ni tan sols de manera indiciaria, la participació dels investigats en els fets que els hi atribuïen".

La jutge assegura que l'única cosa que han pogut comprovar els investigadors és que els detinguts es relacionaven "amb persones del col·lectiu anarquista, alguns d'ells amb antecedents penals", però no hi ha cap prova que els "estiguessin realitzant alguna activitat terrorista".

L'escrit de la magistrada també qüestiona el paper de la fiscalia que s'ha "limitat a afirmar de manera genèrica l'existència d'indicis sense concretar sobre cap dels investigats".

stats