Societat 19/05/2018

L'Estat autoritza els Mossos a comprar munició després de dos anys

A part del permís de la Guàrdia Civil i del ministeri de Defensa, també faltava l'aval d'Hisenda

E.b.
2 min
Agents dels Mossos d’Esquadra dilluns en un control a la carretera C-17 a l’altura de  Ripoll, el municipi on vivien la majoria dels terroristes.

BarcelonaA finals del 2016, el departament d'Interior va demanar permís, com és habitual, al ministeri de Defensa i a la Guàrdia Civil per comprar armes i munició. Però aquesta petició, a diferència del que sol passar, va quedar aturada i no s'ha resolt fins fa uns dies. Segons ha avançat 'La Vanguardia' i han confirmat fonts del departament, la partida de munició ha quedat desbloquejada després que, primer el ministeri de Defensa i finalment la Guàrdia Civil, hagin autoritzat la compra. També feia falta una autorització del ministeri d'Hisenda, que ha avalat l'adquisició.

La petició d'armes i munició que va fer el departament d'Interior el 2016 anava destinada, d'una banda, als Mossos d'Esquadra i, de l'altra, a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), l'escola de policia on es formen els agents. Però la partida, que havia de cobrir les necessitats de l'any passat, no va arribar. El ministeri de Defensa va suspendre l'expedient a l'espera d'uns informes, i va quedar en aquest estat fins a finals del 2017, quan ja hi havia els "informes d'intel·ligència" que es consideraven necessaris. Després d'una reunió entre el ministeri d'Interior i el de Defensa, fa unes setmanes es va desbloquejar la compra de munició.

Quan havia passat un mes dels atemptats jihadistes a Barcelona i Cambrils del 17 d'agost, l'aleshores conseller d'Interior, Joaquim Forn, ja va alertar que la Guàrdia Civil feia un any que bloquejava aquesta partida. Al cap d'un temps, el desembre del 2017, el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, va justificar que s'impedia als Mossos la compra de més munició perquè l'expedient estava incomplet i hi havia alguns tràmits "pendents". Amb la intervenció de la Generalitat pel govern espanyol a través de l'article 155, tot va continuar igual.

Aquesta situació feia que els Mossos no poguessin fer pràctiques de tir. Si es mantenia el bloqueig, a partir del setembre també s'hauria afectat la formació dels agents de la nova promoció del cos.

stats