Avís dels científics: el volcà de La Palma no deixarà d'escopir lava "ni a curt ni a mitjà termini"

El president espanyol visita l'illa per quarta vegada després de l'erupció i assegura que la prioritat és reallotjar els evacuats

Ara
3 min
Vista del volcà de La Palma aquesta matinada.

BarcelonaEl final de l'erupció al Cumbre Vieja, a l'illa canària de La Palma, no es produirà "ni a curt ni a mitjà termini", segons ha explicat aquest dimecres la portaveu del comitè científic del Pla d'Emergència Volcànica de les Canàries (Pevolca), María José Blanco. La lava flueix a través de tres colades i els indicadors que fan servir els científics per seguir l'evolució del volcà, sobretot les emissions de diòxid de sofre, constaten que llança els gasos a 3.000 metres d'altura i en quantitats molt elevades, unes 17.774 tones diàries. Aquesta mesura hauria de baixar fins a 100 per pensar que l'erupció arriba a la fi, ha dit Blanco. Els altres dos paràmetres que determinen l'energia de sistema volcànic, la deformació del terreny i la sismicitat, també mantenen valors estables respecte a dies anteriors, cosa que ajorna sine die el final de l'erupció.

gif volcà la palma 13

Aquest mateix dimecres, a més, l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha detectat un terratrèmol de magnitud 4,4 a Mazo, a una profunditat de 36 quilòmetres, cosa que el converteix en el més intens dels registrats des del començament de l'eixam sísmic que va precedir l'erupció. Arran d'aquestes informacions poc optimistes, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat "paciència" als veïns de La Palma i ha subratllat la importància de la unitat d'acció política de totes les administracions per salvaguardar la vida de la gent, atendre les necessitats immediates d'allotjament i preparar la reconstrucció i el rellançament de l'illa.

"Sé que és molt difícil demanar paciència després de 24 llargues nits i dies d'erupció", ha dit Sánchez en la seva quarta visita a l'illa des del 19 de setembre. Fins ara, l'executiu ha destinat 214 milions d'euros a aquesta emergència, però la quantitat definitiva no se sabrà fins que no s'encari "la reconstrucció total". "Tots tenim un objectiu comú: reallotjar de manera urgent els que estan en risc de perdre l'habitatge o que ho han perdut tot. Però tenim al davant molta feina, perquè l'activitat del volcà no s'atura i no sembla que al llarg dels pròxims dies puguem veure una reducció", ha afirmat.

El 8% de l'illa afectat

El director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, ha informat que la colada del flanc nord del volcà, que flueix cap a l'oest i el nord-oest i que dimarts va obligar a evacuar uns 800 veïns del barri de La Laguna, a Los Llanos de Aridane, "avança molt lentament" i hi ha la possibilitat que "s'avorti i que no torni a avançar". Tot i així el Pevolca va recomanar ahir l'evacuació d'una quinzena de veïns més de la zona. Aquesta llengua de lava és a 200 metres de la costa, però el seu braç nord-oest, el que dimarts va travessar en diagonal el polígon industrial d'El Callejón de la Gata, és el que "perd força", mentre que la colada que es mou més de pressa, a 50 metres per hora i que avança cap al sud, és "la que acumula més energia i empenta", ha explicat.

Morcuende ha insistit que l'erupció volcànica afecta només el 8% de la superfície de La Palma, de manera que la resta de l'illa és completament segura i s'hi poden desenvolupar activitats turístiques amb normalitat. També ha subratllat que l'estabilitat geològica de l'edifici insular és "absoluta" i que el peix de la zona té la mateixa qualitat de sempre.

De moment, les últimes dades indiquen que el magma cobreix 640,27 hectàrees, 27,94 més que la vigília, i s'ha eixamplat fins a un màxim de 1.770 metres, 250 més. Segons la informació que proporcionen els satèl·lits Copernicus, també hi ha 1.541 edificacions o construccions afectades (1.408 completament destruïdes), de les quals unes 800 són d'ús residencial. La lava del volcà de La Palma ha arrasat unes 90 hectàrees de plataners a la zona de costa de la vall d'Aridane, "la més cara de les Canàries i d'Espanya" per al cultiu d'aquesta fruita.

El valor de mercat oscil·la entre els 35 i els 40 milions d'euros, segons la consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca canària, Alicia Vanoostende, que ha explicat que el seu departament està fent un sondeig de finques en desús, una mena de banc de terres, per oferir una alternativa als productors que ho han perdut tot, "el seu habitatge i el seu mitjà de vida". Ara bé, ha advertit que era una recerca "molt difícil" per l'orografia de La Palma, l'escassa disponibilitat de sòl i els nivells de protecció existents, i ha plantejat la possibilitat de requalificar el sòl.

També els paràmetres que permeten mesurar la qualitat de l'aire demostren que es mouen dins els llindars normals, llevat d'un "petit pic puntual" de diòxid de sofre que de seguida ha baixat. L'aeroport de l'illa, com els de totes les Canàries, està plenament operatiu i les previsions meteorològiques apunten que l'operativitat aèria no es veurà afectada almenys durant els pròxims quatre dies, perquè bufarà vent saharià des del continent que dirigirà les cendres cap a l'oest.

stats