Societat 28/10/2011

Cau una banda que regularitzava xinesos a l'Estat espanyol de forma fraudulenta

En total hi ha 46 persones detingudes, en una operació conjunta entre els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional

Ara
1 min

BarcelonaEs culmina l'operació Manà, que des del març del 2010 perseguia els membres d'una banda organitzada que hauria regularitzat més d'un miler de xinesos a l'Estat espanyol. En una acció conjunta, els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han desarticulat aquest presumpte grup criminal, fet que ha permès detenir 46 persones.

Entre els detinguts s'hi inclouen els principals membres de la cúpula, i es calcula que la banda hauria aconseguit un benefici superior als sis milions d'euros amb les seves accions.

El frau, considerat un dels casos de "blanqueig de persones" més grans detectats fins ara, segons la policia, regularitzava immigrants que, d'aquesta manera, obtenien la documentació legal, tot i que la base en què se sustenta el procediment és falsa.

Un veí de Vallirana, Florenco A. H., és el principal sospitós d'estar al capdavant del grup, a més de Lunfeng Q., veí de Santa Coloma de Gramenet. Els dos regentaven una gestoria ubicada al centre de Barcelona –ara precintada per ordre judicial– especialitzada en temes d'estrangeria i, per cada regularització, haurien cobrat entre 3.000 i 12.000 euros, segons informen els Mossos.

La cúpula la completarien cinc persones més: José A. M., Jaime B. R., Antonio L. T., Pedro H. I. i Cirilo M. C., veïns de Barcelona, Lloret de Mar, Sant Antoni de Vilamajor i Sant Boi de Llobregat. Es creu que haurien constituït més de 300 empreses, totes elles inexistents, per justificar l'emissió de contractes de treball i superar els filtres de la Subdelegació del govern.

Com a mesura perquè no es detectessin les empreses, els treballadors eren donats d'alta a la Seguretat Social. De fet, segons la policia, l'organització s'emportava una comissió econòmica de les quotes de la Seguretat Social que pagaven els treballadors.

stats