Societat 03/05/2018

Barcelona amplia la policia de barri per "agilitzar" la informació de problemàtiques com els narcopisos

Aquest mes de maig els equips es desplegaran als districtes de Ciutat Vella i Sants-Montjuïc

Pau Esparch
2 min
Els agents de la policia de barri amb els representants de l'Ajuntament de Barcelona

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha ampliat la policia de barri als districtes de Ciutat Vella i Sants-Montjuïc. Després d'un any en funcionament a Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí, aquest maig els equips de policia de barri de la Guàrdia Urbana es desplegaran a dos nous districtes de la ciutat. Es tracta d'agents, que abans fan una formació específica, que han de tenir "la capacitat de contacte i empatia amb els veïns", segons el comissionat de Seguretat de Barcelona, Amadeu Recasens, que ha aclarit que la seva funció no és patrullar. Recasens ha afegit que la policia de barri permet "agilitzar" la informació sobre les problemàtiques, com per exemple la dels narcopisos. Tot i això, ha desvinculat l'arribada dels equips a Ciutat Vella amb el conflicte dels narcopisos, que els últims mesos s'ha accentuat al barri del Raval.

"La policia de barri no és un model clonat. Treballa cada conflicte en funció de la zona", ha descrit Recasens, que ha destacat que les solucions "s'han de buscar conjuntament amb els veïns". Ha apuntat que els agents de la policia de barri han de ser "els referents" per als veïns, que "estan contents amb el servei" als districtes on s'han desplegat. Recasens ha admès que tot i que el model "no és la panacea, ajuda a resoldre casos". Segons ell, la policia de barri de Barcelona permet que els veïns tinguin clar a qui adreçar-se i comprenguin en què es tradueix la informació que recull la Guàrdia Urbana. De fet, en la formació dels agents s'ha detectat que cal una "continuïtat" entre els horaris diürns i nocturns: fins ara la policia de barri treballava només en horaris diürns.

22 agents (11 a Ciutat Vella i 11 a Sants-Montjuïc) s'incorporaran als equips que mantenen el contacte amb els veïns i detecten les problemàtiques. Entre els dels dos nous districtes i els de Nou Barris –on es va fer la prova pilot–, Sant Andreu i Sant Martí, ja són 74 els membres del cos de la Guàrdia Urbana que es dediquen a la policia de barri. La previsió és que a finals d'any també es despleguin als districtes de Gràcia, Horta-Guinardó i les Corts, mentre que l'arribada a Sarrià-Sant Gervasi i l'Eixample serà a principis del 2019. Entre els cinc districtes que falten, es calcula que 73 agents més passin a formar part de la policia de barri de Barcelona. Recasens ha subratllat que és un model que s'ha impulsat en l'actual mandat de l'Ajuntament.

La proximitat "per donar la millor resposta"

El comissionat de Seguretat de Barcelona ha afegit que la policia de barri ha de tenir un "retorn" en les demandes de la ciutadania, "si no el model es desacreditarà". Per això ha reconegut que cal dotar de més recursos els equips de la Guàrdia Urbana. En la mateixa línia, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha expressat el compromís de fer un esforç "per oferir recursos humans i tècnics" a la Guàrdia Urbana. Colau ha defensat la proximitat de la policia de barri i ha considerat que això "va ser la clau per donar la millor resposta" en l'atemptat terrorista de l'any passat a la Rambla. "Per prevenir has de conèixer el territori", ha conclòs l'alcaldessa.

stats