Barcelona
Societat 20/07/2021

Barcelona ajorna l'elecció del nou síndic per falta d'acord

El govern municipal aborda dividit la tria i posposa el nomenament fins al setembre

3 min
Ramon Nicolau i David Bondia

BarcelonaNo hi ha hagut canvis de posicions i l'elecció del nou síndic de Barcelona continua enquistada. Cap dels dos candidats més ben situats per rellevar l'actual defensora dels barcelonins, Maria Assumpció Vilà, no ha aconseguit imposar-se de forma clara a l'altre en suport polític i la decisió, que havia de passar pel ple aquest divendres i rebre l'aval de com a mínim dues terceres parts dels regidors, es posposa ara fins al setembre. El govern municipal afronta dividit el nomenament: mentre que els comuns són partidaris de donar per bo el procés participatiu obert i proposar la candidatura de l'actual president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya, David Bondia, que va ser qui va obtenir el 46,6% dels vots –sobre una participació de només 3.034 persones–, els socialistes s'inclinen per Ramon Nicolau, que és qui va mobilitzar més entitats en el procés de presentació de candidatures. Nicolau és expert en la gestió de serveis socials i va ser regidor pel PSC amb l'alcalde Jordi Hereu. Després d'una polèmica recta final del procés, amb Bondia i les entitats que li van donar suport denunciant que presentar qualsevol altre candidat era no respectar el debat ciutadà, la balança política no s'ha inclinat a favor de cap dels dos candidats, cosa que podia haver arrossegat els grups a canviar el seu posicionament inicial pel bé del consens. I, per això, la decisió del govern ha sigut ajornar la tria. Pilota endavant.

El punt sobre l'elecció del nou síndic no s'ha inclòs ni en l'ordre del dia de la junta de portaveus d'aquest dimarts, en què es tracten els temes que han d'anar al ple, i només ha sortit en la part final quan el regidor de Presidència, Jordi Martí, que és qui ara capitaneja el procés per part dels de Colau, ha defensat que cap dels dos candidats no es diferencia prou de l'altre en suports per portar el seu nom al plenari i confiar que acabi superant l'examen dels dos terços. Bondia, que és l'únic que ja va participar en el procés ara fa cinc anys en què es va decidir el segon i últim mandat de Vilà, tenia garantits els deu vots dels comuns i els deu d'ERC, que és qui més ha aixecat la veu aquests dies per demanar que es respecti el que va votar la ciutadania encara que el reglament de la sindicatura ja deixi clar que el procés participatiu no és vinculant i que la decisió final per l'elecció és política. Els vint vots de Bondia el deixaven a set de distància dels 27 necessaris per aconseguir la majoria.

Vilà, en funcions

Nicolau, al seu torn, sortia d'entrada amb els vuit vots del PSC i podia sumar els dos de Barcelona pel Canvi, els dos del PP i els de la regidora no adscrita, Marilén Barceló. Cs no s'ha decantat per cap de les dues opcions i tampoc JxCat, que, amb cinc regidors podia tenir la possibilitat de començar a fer decantar la balança cap a un cantó o l'altre però que considera que és el govern municipal qui ha de fer posar un nom sobre la taula i veure si suma prou vots per sotmetre's al plenari. Comuns i socialistes entenen ara que cap de les dues candidatures no té la llum verda garantida i que, per tant, és millor deixar passar temps i reprendre el debat després de l'aturada de l'estiu. Això implica que Vilà podria continuar en funcions al càrrec fins més enllà del que estava previst, tot i que fins ara ningú no ha comunicat aquesta decisió a l'actual síndica.

Tradicionalment, Barcelona ha escollit el seu síndic –o, més ben dit, síndica, perquè fins ara han ocupat el càrrec Pilar Malla i Maria Assumpció Vilà– per unanimitat, amb l'única excepció de l'últim procés quan els regidors de la CUP es van abstenir. Ara es buscava repetir aquest consens i que tots els partits acabessin donant suport al candidat que d'entrada sumés més suports. Vuit aspirants van concórrer a la candidatura i un novè, Juli Ponce, presentat per la Taula del Tercer Sector, es va quedar a les portes del procés perquè no va culminar a temps la candidatura. Una de les opcions que s'han posat sobre la taula en el marc de les converses d'aquests dies és introduir algun dels aspirants que no són ni Bondia ni Nicolau a la fase final de decisió per veure si s'aconsegueix desencallar la decisió. De moment, però, la debat es reprendrà al setembre amb els mateixos dos finalistes sobre la taula.

stats