Societat 24/03/2021

Vuit aspirants a agafar el relleu de la síndica de Barcelona

Cinc homes i tres dones opten a ser els nous defensors dels barcelonins en substitució de Maria Assumpció Vilà

4 min
L'actual síndica, Maria Assumpció Vilà, amb l'lacladessa Ada Colau

BarcelonaBarcelona ja ha engegat el procés per escollir el nou síndic o síndica de la ciutat. L'actual defensora dels barcelonins, Maria Assumpció Vilà, completa al juliol el seu segon mandat al capdavant de la institució, que es va crear el 2005 i que estipula en el seu reglament que no es poden encadenar més de dos mandats. Com ja va fer ara fa cinc anys, quan Vilà va acabar sent reelegida, l'Ajuntament ha obert un procés participatiu perquè tots els aspirants a defensor dels barcelonins puguin presentar-se i recollir suports en una votació popular. La decisió final, però, la tindrà el ple del consistori. La crida ha tingut aquest cop més acollida que el 2016, quan s'hi van presentar cinc candidats: ara hi ha cinc homes i tres dones que han presentat la seva candidatura a síndic.

El requisit necessari per optar al càrrec, que és retribuït –amb un sou de 81.972 euros anuals–, és que el nom el presenti alguna entitat de la ciutat i que els aspirants tinguin, per trajectòria professional o personal, un bon coneixement de Barcelona. Entre les vuit persones que han formalitzat la seva candidatura hi ha l'exregidor pel PSC Ramon Nicolau i David Bondia, que és president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya, i que va ser el segon candidat amb més suports en la darrera elecció, la que va acabar atorgant un segon mandat a Vilà. Sostenia, llavors, la necessitat de posar la defensa dels drets humans en el centre de les prioritats de la sindicatura i reclamava un portal de transparència de la institució. Cap altra de les persones que llavors optaven a ocupar al càrrec no repeteix ara en el procés.

David Bondia.

Mirada feminista

Qui sí que ha formalitzat candidatura és Rosa Cañadell, que va ser durant set anys portaveu del sindicat Ustec, que és qui l'ha proposat per al procés, i que ve del mon de l'educació i l'activisme social. Cañadell forma part del consell nacional dels comuns i va ocupar un lloc simbòlic en la candidatura de la formació al Parlament el 2017. També l'arquitecta Zaida Muxí, especialista en urbanisme feminista, opta a la sindicatura. En aquest cas, presentada per Col·lectiu Punt 6, una cooperativa d'arquitectes, sociòlogues i urbanistes que treballen per incorporar en el seu àmbit la perspectiva de gènere. Muxí ha sigut responsable d'Urbanisme de la ciutat de Santa Coloma de Gramenet entre els anys 2015 i 2019.

Rosa Cañadell.
Zaida Muxí.

Proposat pel moviment veïnal del qual forma part des de fa més de 25 anys, Jordi Giró, president de la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya, la Confavc, també opta a ser escollir com a síndic. És el president de l'Associació de Veïns del Barri de la Vila Olímpica i darrerament s'ha mobilitzat per lamentar la subhasta, per part de l'Estat, dels locals del Front Marítim de Barcelona.

Jordi Giró

Entre els aspirants també hi ha l'exregidor del PSC a la ciutat Ramon Nicolau, que ha ocupat càrrecs com el de gerent de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de Barcelona i coordinador de Serveis Socials de la Diputació de Barcelona. Nicolau va recollir l'acta de regidor per segon cop quan Itziar González va plegar com a responsable de Ciutat Vella, el 2010, i abans ja havia sigut regidor de Participació. La seva candidatura l'han presentat un total de 50 entitats.

Ramon Nicolau

Completen la llista de candidats a síndic l'advocat Ricard de la Rosa, forjat en la defensa dels drets fonamentals amb entitats LGTBI, que ha sigut presentat per nou associacions; Rafael López, educador social que ha treballat vinculat a Serveis Socials de l'Atenció Primària i ha estat presentat pel Col·legi d'Educadors i Educadores Socials de Catalunya, i Isabel Alonso, llicenciada en història, que va participar en la lluita estudiantil antifranquista i que ha format part de grups d'investigació de la UAB centrats en la presència d'homes i dones als mitjans. Ha sigut presidenta de l’Associació pel Dret a Morir Dignament, que és qui ha presentat la seva candidatura.

Isabel Alosno Dávila

Un cop tancat el període per presentar candidatures, el següent pas serà, el 19 d'abril, l'obertura de les votacions populars –i no vinculants–, que s'allargarà durant un mes. La decisió final es prendrà en el ple del mes de juliol i haurà de rebre l'aval de dos terços dels regidors.

Vilà, un segon mandat marcat pel covid

Maria Assumpció Vilà, que ultima els seus mesos com a síndica, es confessa "prou satisfeta" de la feina feta durant els dos mandats, tot i l'estocada final del covid, que ha fet que problemàtiques com la pobresa i l'habitatge passin a centrar encara molt més el dia a dia dels barcelonins. La pandèmia ha obligat a cancel·lar els actes per commemorar el 15è aniversari de la sindicatura i ha obligat, diu, fer menys passos dels que hauria volgut en camps com el de la prostitució, que era prioritari quan va engegar el segon mandat.

stats