Educació

Barcelona amplia la xarxa d'espais de criança públics amb 4 centres nous

La xarxa passa de 16 a 20 espais i ofereix servei a 1.200 famílies amb nadons de 0 a 3 anys

3 min
Una nena i la seva mare, a l'espai familiar de l'Escola Bressol Aurora, de Barcelona.

Barcelona"Quan entrem a l'espai de criança el primer que fem és saludar a tothom i jo deixo que la meva filla em guiï i em digui què li ve de gust fer o amb què vol jugar: últimament sempre tria anar a jugar amb la massa de fer pa". La Raquel, mare de dues nenes i un nen, ja fa anys que és usuària dels espais familiars de criança municipals, concretament del que hi ha al barri de Sant Antoni, l'espai Els Tres Tombs. Ara hi va amb la mitjana, que està a punt de fer dos anys. "És un regal veure'ls interactuar amb altres nens i adults i veure'ls jugar, ser-hi present i poder compartir amb altres famílies els petits problemes diaris de la criança o els dubtes", assegura.

Com els seus, sis de cada deu infants menors de tres anys no van a l'escola bressol, ni pública ni privada, però encara són poques les famílies que coneixen aquest altre servei educatiu municipal. "Jo mateixa no sabia ni que existien fins que vaig ser mare; fins i tot la professora de la meva filla més gran, quan ella va entrar a P3, em va preguntar un dia en què consistia", admet la Raquel. Amb la intenció de revertir aquestes xifres, millorar l'oferta de places i facilitar la criança en aquesta primera etapa, l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dimecres l'obertura de quatre espais familiars de criança municipals (EFCM) nous, que se sumen a la xarxa actual, de manera que es passarà de 16 a 20 centres.

En total, aquest servei educatiu –que combina el joc i l'exploració dels petits en espais segurs amb l'acompanyament dels pares i pares, que aprofiten l'estona per compartir l'experiència sobre criança amb les educadores– oferirà ara fins a 1.200 places per a nadons entre 0 i 3 anys i els seus pares, 500 més que abans de la pandèmia. Aquestes places complementen les ja ofertades per les escoles bressol municipals, que, tot i que són encara escasses, el govern municipal també té previst ampliar aquesta legislatura amb 13 centres nous.

L'obertura dels diferents espais familiars es va anunciar ja l'abril passat i forma part del desplegament del Pla d'Educació i Criança de la petita infància que es farà durant els pròxims mesos. De moment, el curs comença amb 17 centres (i 1.147 places) amb la inauguració, aquest mateix octubre, de l'espai Els Gats, al barri de Sants de Barcelona, al mateix equipament on aquest curs també s'ha estrenat una escola bressol municipal. Els altres tres centres s'ubicaran als barris de la Trinitat Nova, Porta i la Verneda i la Pau.

Fins al curs passat, uns 700 infants i les seves famílies ja anaven assíduament a algun dels espais familiars municipals que ja estan en funcionament a Barcelona. Ara, per ampliar aquesta oferta, la comissionada en Educació, Maria Truñó, ha explicat que es faran servir instal·lacions ja existents, tal com han fet amb el recentment estrenat espai de criança Els Gats o com passa també a l'EFCM Tres Tombs, que comparteix instal·lacions amb l'escola bressol municipal del mateix nom, al barri de Sant Antoni. "Volem optimitzar els recursos que tenim, per això no construïm específicament espais, sinó que el que volem és que cada vegada hi hagi més serveis per a la petita infància més presents arreu", ha argumentat Truñó. "L'espai és perfecte perquè hi ha moltes eines i molts racons que permeten que els nens es moguin lliurement", explica el Pepe, pare del Nao, de dos anys i mig. "Aquí poden manipular sorra, tenen jocs de fusta, espais de lectura, espais amb jocs tous per saltar... tot plegat els estimula molt més que el que tens a casa", assegura.

Els adults que acompanyen les criatures (també poden ser avis, tiets o un cangur) coincideixen que és un espai que aporta "seguretat". "Es respira calma i tranquil·litat i pots expressar el que sents i parlar del procés de criança amb altres famílies que passen pel mateix que tu", explica el Pepe. "També s'agraeix molt el paper de les educadores, que guien i aconsellen i preparen propostes. Va molt bé, quan acabes de ser mare que algú et pregunti com et trobes o com heu dormit", reconeix la Raquel.

stats