Societat 28/09/2018

Barcelona obre camí per forçar els promotors a fer pisos socials

Només el PP vota en contra de reservar el 30% de noves promocions a habitatge protegit, una mesura que ara necessita ara l'aval del Govern

Maria Ortega
3 min
Barcelona obre camí per forçar els promotors a fer pisos socials

BarcelonaNi Manuel Valls confirmat com a alcaldable ni el relleu d’Alfred Bosch al capdavant de la candidatura d’ERC. Els preelectorals dels partits per a la batalla de Barcemovimentslona no van eclipsar ahir el que era el tema estrella del ple: l’aprovació de la mesura que obligarà a reservar el 30% de totes les noves promocions de pisos o grans rehabilitacions a habitatge protegit.

La proposta encara haurà de superar l’últim tràmit, el de la subcomissió d’urbanisme del Govern, però ja ha culminat la tramitació a l’Ajuntament. I ho ha fet amb més suport del que va permetre, al juny, que comencés a caminar, cosa que les entitats en defensa del dret a l’habitatge entenen com una “gran victòria ciutadana”. “Hem aconseguit que una majoria de partits polítics donin suport a una mesura que permet exigir responsabilitats als promotors privats que fan negoci a la ciutat”, celebrava Jaime Palomera, del Sindicat de Llogaters.

Només els tres regidors del PP hi van votar en contra ahir i els cinc de Cs es van abstenir perquè la consideraven “precipitada”. El PDECat, que va negociar fins a l’últim moment amb el govern, va considerar ateses les seves peticions -assegurar, per exemple, que en determinats casos els pisos assequibles no s’hagin de reservar dins el nou bloc sinó en un espai al mateix barri- i, tot i alertar que la mesura era “molt possible” que fos impugnada, es va sumar a BComú, el PSC, ERC i els dos regidors no adscrits, que ja havien donat suport al canvi en l’última comissió d’urbanisme. També ho va fer la CUP, que llavors s’havia reservat el vot a l’espera de discutir la proposta en els diferents nuclis i que ahir la va avalar i va considerar que, fins i tot, feia curt.

Les entitats en defensa del dret a l’habitatge -la PAH, el Sindicat de Llogaters, l’Observatori DESC, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona i l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible-, que van seguir el debat des de la grada de públic de la sala de plens, van celebrar l’aprovació com un canvi “històric”, que esperen que ara s’estengui a altres municipis de l’àrea metropolitana i del conjunt del país. I, de fet, la mateixa alcaldessa, Ada Colau, va voler tancar el torn de debat, amb els ulls humitejats, per agrair la feina d’aquestes entitats que, va dir, “han anat molt per davant de les institucions”.

L’alcaldessa, conscient que serà un dels seus èxits del mandat -i un dels temes que, per tant, es destacaran durant la campanya electoral-, va remarcar que era per coses així que va entrar en política. Moments després de l’aprovació, BComú difonia un vídeo en què, sota el lema Felicitats, Barcelona, diferents membres de l’equip de Colau i la mateixa alcaldessa remarcaven la importància de la fita. Ara caldrà veure quin recorregut acaba tenint la mesura, que ha posat en guàrdia el sector immobiliari.

Mentre la mesura tirava endavant, el focus mediàtic del dia se situava al Raval. Les imatges d’una nova baralla amb arma blanca al barri van tornar a posar la gestió del consistori en el centre del debat.

Lloguer a 512 euros

Però, ahir, el gran tema del ple era l’habitatge. La mesura del 30% que es va aprovar ha de permetre, segons els càlculs municipals, fer créixer el parc assequible en uns 334 pisos cada any. El que s’ha acordat és una doble modificació del Pla General Metropolità. D’una banda, la que permet pròpiament l’obtenció dels habitatges protegits i, de l’altra, la que dona al consistori prioritat per comprar els pisos a preu assequible que facin els promotors privats. Segons la tinent d’alcalde Janet Sanz, la mesura permetrà que el preu de lloguer d’aquests pisos sigui -per a un habitatge de 80 metres quadrats- d’uns 512 euros mensuals i, si és de compra, d’uns 136.000 euros.

“És una victòria de la ciutadania”

“L’enorme victòria d’avui s’explica gràcies a la lluita de la ciutadania”, celebraven, moments després de l’aprovació de la mesura del 30%, les entitats que formen part del seu grup promotor: la PAH, el Sindicat de Llogaters, l’Observatori DESC, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona i l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible. En un comunicat definien l’aprovació com “un veritable punt d’inflexió” i reprovaven el PP i Cs per no haver-hi votat a favor. Les entitats confien que la subcomissió d’urbanisme permeti, ja el mes que ve, l’aprovació definitiva de la mesura. “La ciutadania organitzada fa possible el que sembla impossible”, celebrava Lucía Delgado, de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, i en nom del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera animava a estendre-la a altres municipis.

stats