Societat 23/07/2018

Barcelona demana a Airbnb i Wimdu que retirin 1.500 anuncis il·legals més de pisos turístics

L'Ajuntament assegura que en dos anys s'ha reduït un 70% l'oferta sense llicència a internet

Germán Aranda
2 min
REVÉS ECONÒMIC 
 Barcelona és entre el tercer i el quart mercat mundial d’Airbnb, depenent de l’època de l’any. Gran part de l’oferta és a Ciutat Vella.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha tornat a demanar a Airbnb que retiri 1.000 anuncis d'apartaments turístics il·legals durant la reunió que ha tingut avui amb plataformes de lloguer turístic a la Taula de Plataformes de Lloguer Vacacional, en què també participaven representants de Booking, Apartur, Homeaway, Rentalia i Tripadvisor, a més dels tècnics municipals.

La tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat que també han demanat a la plataforma Wimdu, que no era a la Taula, que retiri 500 anuncis. A finals del mes de maig Airbnb ja va eliminar de la seva pàgina web l'oferta de 2.577 pisos que incomplien la normativa. Segons el consistori, el pla de xoc contra els habitatges d'ús turístic ha permès que el nombre d'anuncis sense llicència a les plataformes d'internet s'hagi reduït un 70%, de 5.875 a 1.714 el juny del 2018.

Des de l'empresa asseguren que han eliminat més de 5.000 operadors il·legals i que estan totalment compromesos amb la legalitat. No obstant això, han demanat que l'Ajuntament distingeixi entre persones que comparteixin i professionals que en treuen benefici. I han expressat que volen saber quins passos estan donant la resta de les plataformes, ja que acusen l'Ajuntament del fet que no existeixi informació clara sobre l'assumpte.

A més de demanar "col·laboració amb altres ajuntaments perquè apliquin mesures similars", Sanz ha assenyalat que treballen amb les plataformes per establir un sistema que obligui a verificar la llicència abans de registrar-se a la web. Aquesta mesura, ara per ara, només funciona amb Airbnb.

Actualment Airbnb demana un número de llicència i comparteix les dades de l'usuari amb l'Ajuntament, de manera que si el número de llicència no és vàlid és viable identificar l'infractor. Aquesta mesura s'aplica des del dia 1 de juny, i s'espera que a partir d'ara es redueixi la detecció d'oferta il·legal gràcies al control més exhaustiu.

Sanz, a més, ha estimat en 9.600 els pisos legals amb llicència que s'anuncien i ha insistit en el concepte "tolerància zero" amb el lloguer il·legal. "Quan vam arribar ens vam trobar amb una oferta descontrolada i els avenços són evidents", ha afegit Sanz.

stats