Societat 01/06/2021

Barcelona esborra el Tauró Capitalista del Carmel

L'Ajuntament elimina un mural de l'artista italià Blu pintat el 2009

2 min
El mural del Tauró Capitalista abans de ser esborrat

BarcelonaPrimer va ser el mural a favor de la llibertat del raper Pablo Hasél, crític amb la figura de Joan Carles I, eliminat del parc de les Tres Xemeneies, al barri del Poble-sec, en menys de 24 hores. Després una pintada a favor de la llibertat d'expressió en una paret pròxima a la Kasa de la Muntanya, que es va netejar "per error". I ahir els equips de neteja de Barcelona van tornar a desencadenar la polèmica esborrant un mural molt popular del barri del Carmel, el conegut com a Tauró Capitalista que va pintar l'artista italià Blu el 2009 en el marc del festival Influencers, organitzat pel CCCB. Des de l'Ajuntament asseguren que l'actuació de les brigades de neteja s'explica per les obres de reforç estructural que s'han hagut de fer al mur "per motius de seguretat".

El mural ja desaparegut reflectia un tauró de grans dimensions fet amb bitllets de cent euros que, amb la boca oberta, amenaçava les sigles ja mig esborrades del Partit Comunista, que havien estat pintades anys abans en aquest mur, al carrer del Santuari a la confluència amb Calderón de la Barca. Simbolitzava la voracitat del capitalisme.

La pintada va desaparèixer ahir, com han alertat des de la CUP d'Horta-Guinardó i des de col·lectius com Llibertàries de la Zona Nord, que han lamentat la pèrdua de "patrimoni històric i emocional" del barri i que han donat per fet que ara l'Ajuntament i la regidora del districte, la socialista Rosa Alarcón, es tornaran a disculpar per "l'error", com ja han fet en les polèmiques anteriors. "Avui emmudeix el Tauró", critiquen.

El que han fet aquesta vegada des del govern municipal, en canvi, no ha sigut reconèixer cap errada, sinó defensar que la neteja estava justificada per les obres i informar que s'havia avisat amb antelació les entitats del barri. Expliquen que ara està previst obrir un procés participatiu per fer un nou mural en aquest espai i que es contactarà amb Blu per si vol participar en la nova proposta.

No és el primer mural d'aquest artista que desapareix amb polèmica a causa d'una reforma. Va passar, també, fa pocs mesos a Madrid, davant del centre comercial Plaza Río 2. Unes obres de rehabilitació d'una finca van esborrar el dibuix en què es podien veure diferents homes robant-se la cartera entre ells. També va acabar pintat de blanc i amb polèmica.

stats