Societat 26/09/2014

Barcelona esdevé un laboratori ‘smart’ de referència mundial

El projecte Barcelona Urban Lab ha estat reconegut per la Fundació Bloomberg entre les 20 millors iniciatives mundials

Ara
2 min

BarcelonaL'aposta de l'Ajuntament de Barcelona per impulsar la innovació urbana ha fet que un dels projectes més importants que du a terme, el Barcelona Urban Lab, hagi estat reconegut entre els 20 millors projectes del món, segons recull un informe elaborat per la fundació per a la innovació Bloomberg Philantropies i Nesta del Regne Unit.

Aquest programa, nascut el 2008 en el marc del 22@, facilita l'ús d'espais públics de la ciutat a petites empreses per implementar projectes pilot en una etapa prèvia a la seva comercialització.

"Tot això conforma nous productes que ajuden a millorar la gestió de la ciutat i a enriquir el concepte de ciutat intel·ligent, que és el que emmarca el programa", apunta el director de Ciutats Intel·ligents i Telecomunicacions de l'Ajuntament de Barcelona, Paco Rodríguez.

El premi arriba després que Barcelona hagi estat reconeguda aquest 2014 com a Capital Europea de la Innovació (iCapital) i que hagi rebut el premi Mayors Challenge per al projecte Vincles BCN, que promou trencar l'aïllament social de la gent gran a través d'idees innovadores.

De Barcelona Urban Lab a Mobile World Lab

Coincidint amb la designació de Barcelona com a Mobile World Capital fins al 2018, el programa de Barcelona Urban Lab ha passat a dir-se Mobile World Lab per tal de centrar-se en projectes relacionats amb el mòbil i convertir així la ciutat en una plataforma de proves d'aplicacions, serveis i continguts en l'àmbit de la mobilitat.

Al llarg d'aquests anys s'han presentat 80 projectes de temàtiques diverses dels quals una quarta part s'ha provat als carrers de Barcelona. "És una xifra molt important, ja que hem de considerar que tots han presentat productes innovadors", assegura Rodríguez.

Les proves pilot han estat relacionades amb temes com l'eficiència energètica amb exemples d'enllumenat LED, el medi ambient, sensors per mesurar la qualitat de l'aire o el nivell de soroll a la ciutat, o bé temes relacionats amb la mobilitat, com ara sensors per trobar aparcament.

Casos d'èxit

L'empresa francesa Connecthings actualment treballa amb l'Ajuntament de Barcelona després d'haver participat en el programa l'any 2013. "És una història d'amor i volem quedar aquí. Hem crescut com a empresa i aquell projecte ens va obrir una finestra al món", assegura el seu director, Louis-Alban.

Actualment té instal·lades unes etiquetes amb el distintiu 'contactless' a les marquesines intel·ligents de la ciutat, a les estacions de Bicing i a alguns museus a través de les quals qualsevol ciutadà pot obtenir informació llegint amb el seu smartphone els codis QR i NFC instal·lats.

Un altre cas és l'empresa Urbiòtica, que té instal·lat des de fa tres anys al districte de Sant Martí de Barcelona un banc de proves: una xarxa de sensors per recollir dades per gestionar diversos serveis urbans. Avui dia aquest espai li serveix de mostra per als possibles compradors.

stats