Societat 09/05/2014

Barcelona i la força de l’associacionisme

La ciutat acull fins el 10 de maig la 20a edició del Fòrum Primavera de les Associacions, que servirà per analitzar per què i com cal potenciar el paper que juguen les associacions en qüestions bàsiques com la cohesió social o la qualitat democràtica

Ara
2 min
El progrés social, a l'agenda política

BarcelonaBarcelona acull fins el 10 de maig la 20a edició del Fòrum Primavera de les Associacions, les jornades sobre associacionisme que se celebren anualment i que aquest any arriben coincidint amb la designació de la ciutat com a Capital Europea del Voluntariat.

El Fòrum servirà per analitzar per què i com cal potenciar el paper que juguen les associacions en qüestions bàsiques com la cohesió social, la qualitat democràtica i les polítiques públiques que realitzen els governs locals.

En aquesta ocasió, i aprofitant la capitalitat europea del voluntariat, es proposa debatre sobre conceptes com el capital social, la capacitat cívica o la participació democràtica a les ciutats, i s'ha obert el Fòrum per acollir ponents d'altres indrets de Catalunya, de l'Estat i d'Europa, que aportaran el seu coneixement i explicaran experiències i casos d'èxit.

El Fòrum, que aquest any es presenta sota el títol L'associacionisme és capital, reunirà al llarg d'aquests tres dies unes 200 de persones.

El Fòrum La Primavera de les Associacions està obert a qualsevol persona interessada en la temàtica, com ara associacions, responsables polítics i tècnics, professionals, investigadors i estudiants, entre altres, tant de Barcelona com d'arreu d'Europa.

Les jornades, que se celebren al Palau Macaya, estan impulsades pel Consell Municipal d'Associacions de Barcelona i organitzades per Torre Jussana – Centre de Serveis a les Associacions de l'Ajuntament Barcelona i la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l'Observatori Internacional de la Democràcia Participativa i el suport de la Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa".

La conferència inaugural, moderada pel periodista Xavier Graset, comptarà amb la participació de Gerry Stoker, professor de Ciències Polítiques i Governança de la Universitat de Southampton (Gran Bretanya), i Joan Font, director de l'Instituto de Estudios Sociales Avanzados, que parlaran sobre les associacions i els processos de decisió i actuació política.

Experiències a peu de carrer

En el marc del XXè Fòrum Primavera de les Associacions, el dissabte 10 de maig els participants realitzaran itineraris per conèixer diverses experiències d'arreu de la ciutat on les associacions i l'administració pública han sumat esforços.

En aquestes rutes amb diversos agents de cadascun dels barris es donaran a conèixer experiències de col·laboració, així com també amb quines avantatges, problemàtiques i solucions s'han trobat.

Es visitaran projectes del Pla Buits, l'acció dels Plans Comunitaris, l'experiència de la gestió ciutadana d'equipaments cívics i altres espais de la ciutat, el programa de rehabilitació d'auditoris i teatres d'entitats culturals sense afany de lucre, o els processos de participació per a reformes urbanístiques.

Podeu consultar el programa i tots els detalls del Fòrum Primavera de les Associacions a través del lloc web http://tjussana.org/20forum/ca/

stats