Societat 06/11/2014

Barcelona ja té Llibre Blanc per ser capital d’un nou estat

Inclou opinions i propostes per reflexionar què pot representar per la ciutat esdevenir la capital d'un nou estat

Ara
2 min

BarcelonaEl llibre Barcelona, capital d'un nou estat inclou un conjunt d'opinions i propostes que ajuden a reflexionar sobre què pot representar per a Barcelona esdevenir la capital d'un nou estat.

Al voltant d'uns 150 experts reflexionen sobre els reptes i oportunitats que sorgirien si Barcelona es convertís en la capital d'un estat català. Alguns dels beneficis que apunten els experts són el creixement d'infraestructures, com el port i l'aeroport, i una major captació d'inversió estrangera. Alhora, com a capital, la ciutat hauria d'assumir noves responsabilitats envers Catalunya.

La idea d'elaborar aquest Llibre Blanc la va anunciar l'alcalde Xavier Trias el 8 de setembre passat en l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya i aquest dimecres s'ha presentat en un acte al Saló de Cent. En la presentació, carregada d'humor i ironia, s'ha simulat una reunió l'any 2024 d'alguns dels experts que han col·laborat al llibre.

El Saló de Cent s'ha teletransportat simbòlicament deu anys després del 9N i s'ha convertit en la sala d'embarcament d'un hipotètic aeroport Pau Casals de Barcelona.

L'investigador Bonaventura Clotet, la monja teresiana Victòria Molins o la professora d'Hisenda Pública Marta Espasa són alguns dels experts que han contribuït al col·loqui i han coincidit en dir que "Catalunya serà molt millor si algun dia és independent".

L'alcalde Xavier Trias s'ha sumat a aquesta visió de futur i ha dit que "si volem construir un nou país amb una nova capital, necessitem somiar. Necessitem imaginar, ser creatius i innovar".

Però des del present també ha afegit que "penso que el dret a decidir va lligat a dret a conèixer, i per això vaig creure oportú que havíem de disposar de la màxima informació sobre els possibles escenaris de futur que es presenten a la capital del país".

Durant tot l'acte, Toni Batllori i Jordi Calvo, dos dels il·lustradors que han aportat el seu granet de sorra a El Llibre Blanc, han dibuixat en directe l'acció que es desenvolupava al Saló de Cent.

El llibre s'ha editat en català. Properament estarà en castellà i anglès. Es pot consultar a la pàgina web municipal.

stats