Però ¿Barcelona està més bruta?

Els camions de neteja envellits, l'increment dels botellons i la falta de pluja compliquen la neteja de la ciutat

4 min
Contenidors i deixalles a Barcelona

BarcelonaValorar si la ciutat està més bruta no és fàcil. Fins i tot els mateixos veïns, que a diferència dels partits polítics sembla que poden opinar amb més sinceritat, acaben veient realitats oposades: “Jo estic molt contenta. Sento que la gent critica que tot està més brut, però jo cada dia els veig netejar i ho veig net”, reivindica orgullosa la Maria Rosa Rovira, veïna del Camp de l’Arpa. En canvi, només quinze metres més amunt, assegut en un banc, en Pedro Alvira sembla tenir una llista de greuges que no acaba mai: “Els carrers estan més bruts, hi ha més pixarades de gos, els arbres no els han podat mai i les arrels trenquen les voreres”, assegura.

Enmig de la confusió, un treballador de la neteja, amb l'escombra a la mà, aporta llum. “Aquí venim molt a netejar… per a nosaltres, això és el centre de la ciutat i hi venim constantment. Ves a Sant Andreu o a Nou Barris i ja veuràs”. Dit i fet, del Camp de l’Arpa a la Prosperitat. En aquest barri, el Salvador ho té clar: “Mira, la neteja és una de les coses que jo observo molt i t’asseguro que està més brut. Sí que escombren, però no netegen amb aigua”, assegura. Però l’Emília, que és una de les carteres del barri i es coneix els carrers pam a pam, no ho veu igual: “Està tot molt net. Però si no paren de netejar… Mira, allà mateix tens una noia escombrant”. Una vegada més, és l'escombriaire mateixa la que obre camí: “Aquí tenim molta feina perquè hi ha molts arbres i sempre hi ha fulles. A més, la gent no para d’embrutar…, però si vols veure la ciutat bruta, ves a Ciutat Meridiana o Torre Baró”. I una vegada més, de la Prosperitat a Ciutat Meridiana. En aquest barri, que neix allà on la Meridiana es converteix en autopista i que es va enfilant per la muntanya, sí que sembla que tothom està d’acord. “Això està brutíssim, tot el barri”, es queixa el José Alegre, que, això sí, lloa la feina que fan els escombriaires contractats temporalment pel pla d’ocupació. “Sort d’ells –diu– que s’enfilen pels marges de la muntanya i tot per arribar allà on no arriben els altres [en referència als escombriaires professionals]”. Un d’aquests herois de la neteja és l’Àngel, que just ara ha acabat la jornada laboral. “Mira, neteges un carrer i l'endemà torna a estar igual de brut o pitjor”, lamenta, mentre mira una bossa de Cheetos que hi ha a terra, just davant seu. “El barri està molt brut. Hi ha molta gent que embruta”, sentencia i lamenta que els botellons al barri tampoc ajuden a mantenir la neteja. Al seu costat, la Lídia, que també fa d’escombriaire, va assentint: “Netegem molt, però hi ha molta feina a fer”, diu resignada abans de criticar que els plans d’ocupació “només duren sis mesos" i amb això no es pot "tirar endavant”. En acabar la conversa, l'Àngel recull la bossa de terra i pica l'ullet: "Deformació professional".

El regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, confirma el que expliquen els escombriaires a peu de carrer: "És cert que bona part de les millores que es van aplicant o dels reforços que arriben es destinen sobretot al centre de la ciutat", reconeix, deixant en un segon pla "els barris perifèrics". Badia defensa que el nou contracte de recollida de les escombraries, que es començarà a aplicar amb el canvi d'any, corregirà aquesta realitat i "serà molt més equitatiu".

Per contra, Badia defensa que "no hi ha hagut cap reducció de personal, ni cap retallada" entre els professionals de la neteja i que cada dia surten a enllustrar la ciutat 4.000 persones, de manera que "la situació molt greu no pot ser". Tot i així, deixa clar que "si els ciutadans estan preocupats, cal millorar".

Botellons i camions envellits

Però malgrat no haver reduït personal de neteja, la sensació que la ciutat està més bruta està més que justificada, perquè alguns factors sí que han canviat: el tancament de les discoteques ha disparat els botellons a places i parcs, cosa que ha generat molta més feina de neteja, en forma de llaunes i burilles. La falta de pluja també s'ha notat, ja que l'aigua és una gran aliada dels escombriaires i el millor remeï contra la pudor d'orina de molts carrers. De fet, els pixums són un dels problemes de brutícia que més han denunciat els lectors de l'ARA des de la web. Un altre factor que també explicaria per què la ciutat està més bruta és l'envelliment dels camions de neteja. L'actual contracte –que està a punt de caducar– es va signar fa deu anys, de manera que molts vehicles estan al final de la seva vida útil. En aquest sentit, Badia recorda que amb el nou contracte començaran a circular vehicles nous, menys sorollosos i capaços de passar per carrers més estrets. A més, s'incorporaran 400 treballadors més, un increment del 10% de la plantilla. Tot i així, Badia llança una reflexió: "Si en algunes zones hi passem 7 vegades, ¿la solució és passar-hi 11 vegades?"

stats