Societat 25/02/2021

Barcelona torna a adjudicar a FCC la neteja de la zona centre després de les irregularitats denunciades

L'Ajuntament ja ha resolt el concurs per escollir les quatre empreses que oferiran el servei més costós per a la ciutat durant els pròxims vuits anys

3 min
Un camió de l’empresa FCC que fa el servei de recollida d’escombraries de Barcelona.  Un noi jugant a futbol al pati d’una escola a Barcelona, en una imatge d’arxiu.

El contracte per a la neteja i la recollida de residus és el de més envergadura econòmica dels que gestiona l'Ajuntament de Barcelona. S'endú entre el 9% i el 10% dels més de 3.000 milions del pressupost municipal, a raó de prop de 300 milions anuals. I, un cop adjudicat, s'allargarà durant vuit anys i dos més de prorrogables. És, sens dubte, una de les decisions més importants del consistori i ara es pren amb el precedent polèmic de les irregularitats de FCC que es van denunciar. Aquesta empresa oferia el servei a la zona centre i, presumptament, inflava les dades de les escombraries recollides per obtenir més ingressos. L'Ajuntament, que va xifrar el possible frau en més de tres milions d'euros, la va sancionar amb una multa de set milions, que FCC va recórrer, i la Fiscalia va arxivar la investigació. Malgrat aquest precedent, FCC tornarà a gestionar la mateixa zona en el nou contracte després d'obtenir la millor puntuació en la taula de contractació, segons ha informat avui el govern municipal.

 "Ja va rebre el càstig i té dret a tornar-se a presentar i a guanyar si fa una bona proposta", ha remarcat el regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, que ha recordat que en el nou plec de condicions per adjudicar el contracte s'hi han incorporat nous elements de control per part del mateix Ajuntament per fer front a possibles fraus.

Segons la resolució del concurs que va fer ahir el consistori i que es portarà al ple del mes de març, a més de FGC, que donarà servei als districtes de Ciutat Vella, l'Eixample i Gràcia, també s'han endut lots CLD, que ja gestionava una de les zones i la canvia per la de Sants-Montjuïc, les Corts i Sarrià-Sant Gervasi; Valoriza, que debuta amb Horta-Guinardó i Nou Barris; i Urbaser, que manté Sant Andreu i Sant Martí. Són les quatre escollides entre les set empreses que van presentar candidatura. Qui no manté la zona que tenia és Ferrovial.

Objectiu: situar la recollida selectiva en el 55%

A diferència del que passava en els contractes de neteja anteriors i per facilitar la competència, ara cada empresa pot oferir servei en una única zona de la ciutat. El nou plec de condicions també obligava a millores en l'electrificació de la flota dels vehicles de recollida d'escombraries per reduir la contaminació sonora, i a plantejar la possibilitat d'estendre al conjunt de la ciutat el sistema de recollida porta per porta, que ja funciona a Sarrià i que aquest any s'aplicarà, també, a Horta, Sant Antoni i Sant Andreu. L'objectiu fixat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona és que el 2025 tots els municipis metropolitans tinguin en marxa un sistema de recollida d'aquest tipus. Badia ha remarcat que això permetrà complir "per primera vegada" amb els objectius de recollida selectiva fixats per la Unió Europea. L'índex de reciclatge a Barcelona fa anys que està estancat en el 38% i la fita és situar-lo en el 55% el 2025.

Els nous requisits recollits en el plec de condicions fan, segons ha posat en valor el regidor, que la nova contracta s'emmarqui ja en el que exigeix el "segle XXI" i que permetin, també, adaptar la maquinària i la tècnica que s'utilitza en cada barri. Una de les novetats que s'ha d'explorar és l'entrada en funcionament de contenidors intel·ligents que permetin premiar qui recicla millor.

Si tot va segon el previst, les noves empreses començaran a operar a principis de l'any que ve, però Badia ha avisat que hi podria haver impugnacions del procediment i peticions de mesures cautelars que fessin que tot plegat s'hagués d'endarrerir.

Cas d'assetjament a Parcs i Jardins


Badia també ha parlat per primera vegada dels dos casos d'assetjament laboral i per raó de sexe denunciats a Parcs i Jardins, empresa que presideix ell mateix, i pels qual la CGT a demanat la seva dimissió acusant-lo de passivitat. El regidor ha defensat que l'empresa va activar el protocol previst en el mateix moment en què va tenir coneixement dels casos i que es va apartar el treballador i paralitzar el procés de promoció que tenia en marxa. Ha admès, però, que quan el condemnat per assetjament va haver complert la formació amb què va commutar la sanció i va tenir un informe positiu, va seguir endavant amb el seu ascens, però que es va donar garantia a les dues víctimes que no treballarien depenent directament del seu assetjador. "Aquest ajuntament no tolera en cap cas cap la violència amb les dones", ha defensat

stats