POLÍTIQUES SOCIALS
Societat 24/11/2015

Barcelona previndrà la violència masclista des de l’escola bressol

El consistori amplia el pressupost per lluitar contra aquest mal

Lara Bonilla
2 min
L’Ajuntament de Colau vol evitar que des de ben petits els infants es vegin marcats pels rols de gènere clàssics.

BarcelonaAra que s’acosta la campanya de Nadal, tornen a aparèixer imatges de nenes jugant a cuinetes i nens a cotxes. Els rols de gènere es fixen des de petits, i amb l’objectiu de potenciar nous models que no diferenciïn entre nens i nenes, l’Ajuntament de Barcelona engegarà una campanya de prevenció de la violència masclista en escoles bressol. Es revisarà el material amb què treballen per garantir que no hi hagi joguines ni contes sexistes ni divisions de gènere. “El comportament ja es veu des dels primers mesos de vida”, va explicar la regidora de Cicle de Vida i Feminismes, Laura Pérez. També es treballarà amb els adolescents amb campanyes a través de les xarxes socials. L’alcaldessa Ada Colau va apostar per “canviar alguns dels valors” que s’han perpetuat sense “ni ser-ne conscients”. I va citar una anècdota. Des que es va convertir en la primera alcaldessa de Barcelona, algunes nenes li han dit que volien seguir el seu exemple. En aquest sentit, Colau va destacar el “potencial transformador” que tenen els símbols i les imatges i que, al seu parer, no s’han treballat prou des de les institucions.

Aquesta campanya forma part del nou paquet de mesures per lluitar contra la violència masclista que ahir va presentar l’Ajuntament i que es portaran al ple d’aquest divendres. El govern d’Ada Colau preveu destinar 5,8 milions d’euros, un milió més que el pressupost d’aquest any, a atendre i prevenir la violència contra les dones a la ciutat. Aquest any ja han mort cinc dones a mans de les seves parelles o exparelles i l’any passat van ser assassinades nou dones. A més, es van interposar 4.706 denúncies per lesions. Pérez, però, va posar l’accent en la inseguretat jurídica que senten les víctimes, ja que a Catalunya es donen moltes menys ordres de protecció que en altres zones de l’Estat.

Acusació particular i “col·lapse”

De fet, el consistori es personarà com a acusació particular en casos d’assassinats, com ja fa la Generalitat, però també en agressions greus a dones. “L’Ajuntament havia de fer molt més del que hem estat fent fins ara. Volem que aquest sigui un tema de ciutat i transversal”, va assegurar Colau. D’entre les noves mesures també destaca un nou sistema de recollida de dades del fenomen de la violència masclista que servirà també per visibilitzar altres violències oblidades com les mutilacions genitals o els matrimonis forçats.

També s’augmentaran les places als pisos d’acollida per a dones, que Pérez va reconèixer que ara són “insuficients”: “Hi ha col·lapse, els serveis estan dissenyats per atendre un nombre de persones que s’ha incrementat i volem potenciar els recursos materials i humans”. Demà es commemora el Dia Mundial per a l’Eliminació de la Violència.

stats