Societat 03/12/2019

Barcelona rebaixa de 200 a 100 euros la multa mínima per saltar-se la zona de baixes emissions

L'Ajuntament estudia agreujants per motius ambientals que podrien encarir la sanció

E.f.
2 min
La Travessera de Dalt ha perdut carrils de circulació i ha guanyat més espai per als vianants

BarcelonaCircular amb un vehicle sense etiqueta ambiental per dins de la futura zona de baixes emissions (ZBE) a Barcelona comportarà una sanció de 100 euros, un import que és la meitat del que l'Ajuntament havia anunciat de partida per aquesta infracció, que serà vigent a partir de l'1 de gener. La rebaixa en la multa l'ha anunciat el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, en una entrevista a Betevé en què ha explicat que es fa per igualar l'import al de la resta de sancions dels municipis de l'entorn que també estan afectats per la nova àrea, que busca reduir els alts nivells de contaminació.

El consistori redueix la multa inicial que rebran conductors de vehicles i motocicletes que no respectin el veto i circulin per la zona prohibida, però no descarta introduir a posteriori agreujants per motius ambientals que podrien encarir l'import fixat. Aquest canvi s'ha introduït en plena presentació i estudi de les al·legacions –més d'un centenar– que ha rebut la normativa. Està previst que la Comissió d'Ecologia i Mobilitat del dimarts 10 de desembre estudiï i discuteixi les propostes que han arribat des de diferents sectors.

Un altre dels canvis que està previst introduir en la normativa de la zona de baixes emissions a la ciutat és la possibilitat que el conductor que se salti la prohibició pugui acumular diverses multes si, passats 90 minuts des que l'han aturat per primer cop, els agents de la Guàrdia Urbana el tornen a aturar amb el mateix vehicle sense permís per fer-ho.

L'ordenança de Barcelona també introduirà excepcions que donaran dret a circular per l'àrea restringida als vehicles que es dirigeixin a treballar en mercats i fires o bé els vehicles que siguin considerats un lloc de feina, com ara els food trucks. La normativa ja preveu, en el cas de furgonetes i camions, una moratòria d'un any per adaptar-se a l'exigència d'emissions contaminants.

Tots el que has de saber del veto als cotxes i les motos contaminants a Barcelona
stats