Barcelona tem un augment dels contagis a causa dels botellons

Els hospitals catalans continuen buidant-se, però encara es diagnostiquen prop de 10.000 positius a la setmana

G.G.G.
3 min
Agents de la Guàrdia Urbana al barri de Gràcia aquest cap de setmana.

BarcelonaLa bona tendència de les dades epidemiològiques i assistencials podria capgirar-se els pròxims dies a Barcelona. Això és el que temen tant l'Ajuntament com les autoritats sanitàries, que en les últimes hores han expressat la seva preocupació per les imatges d'aglomeracions i festes sense cap mesura de protecció d'aquest cap de setmana. L'aixecament del toc de queda i les Festes de Gràcia han esdevingut un terreny fèrtil per a botellons i reunions multitudinàries a la via pública, i només la matinada d'aquest diumenge el dispositiu policial conjunt de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra ha hagut de desallotjar 5.500 persones en diferents punts de la capital catalana: unes 4.000 al barri de Gràcia (on ja s'ha acabat la festa major), unes mil a la platja i mig miler més al Born, segons informen fonts policials a Efe.

L'enrenou d'aquesta matinada és similar al viscut dissabte als carrers de la capital, on els agents van dispersar més de 6.000 persones per haver incomplert les restriccions. Per exemple, per beure al carrer o reunir-se amb més de deu persones. El tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha reconegut aquest diumenge en una entrevista a Catalunya Ràdio que des que s’ha aixecat el toc de queda hi ha hagut “un increment considerable de presència de gent a l’espai públic nocturn” i que algunes persones tenen “actituds incíviques”, si bé la majoria de les actuacions policials són de mediació i dispersió i no hi consta cap detenció. "Esperem que no hàgim de lamentar-ho en les pròximes setmanes", ha afirmat.

Batlle ha apuntat que la matinada d'aquest diumenge "potser hi ha hagut menys activitat que la nit anterior", però també ha reconegut que sense el confinament nocturn vigent les concentracions són més habituals i nombroses en algunes zones. "Haurem de conviure amb la situació fins que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es pronunciï", ha afirmat, en referència a la possibilitat d'ampliar el toc de queda a totes les ciutats de més de 20.000 habitants que presentin una incidència acumulada de 125 positius cada 100.000 habitants.

El Govern va sol·licitar aquesta mesura per poder desplegar el toc de queda a la majoria de ciutats grans de Catalunya, i la secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, tornava a defensar la restricció aquest cap de setmana “per raons epidemiològiques”. A les grans ciutats és on sol haver-hi més concentració de persones en espais reduïts, va dir. Ara bé, i si el TSJC ho autoritza, el confinament nocturn possiblement no hauria de desplegar-se a la ciutat de Barcelona: la seva incidència acumulada actual és de 102 casos cada 100.000 habitants, lleugerament per sota del llindar que sol·licita la Generalitat (125). 

164 morts en l'última setmana

A l'espera d'aquesta decisió, el cap de medicina preventiva de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, ha advertit que les imatges dels últims dies fan pensar que hi haurà un nou creixement dels contagis, especialment entre el grup de gent jove. "Sobretot entre els que estan per sota dels 40 anys, que encara no tenen unes taxes de vacunació prou altes per frenar la transmissió", ha indicat en una entrevista a RAC1. Trilla ha demanat a la Generalitat i a la justícia que facin un esforç per equilibrar drets amb determinades obligacions i ha recordat que la variant delta és molt més contagiosa i que "sembla" que hi ha un període de 24 o 48 hores que es pot contagiar fins i tot tenint pocs símptomes. No seria difícil pensar, ha dit, que en alguna d'aquestes aglomeracions hi hagi gent que es trobi bé que tingui el coronavirus i el pugui transmetre.

La cinquena onada, inèdita pel volum de contagis i pel ràpid creixement de l'ocupació als hospitals que se n'ha derivat, amaina a Catalunya. O almenys aquesta és la tendència que reflecteixen els indicadors epidemiològics i assistencials que publica diàriament el departament de Salut. En l'última setmana s'han diagnosticat 9.847 contagis de coronavirus al país, la meitat que a la primera setmana d'agost, quan se'n detectaven gairebé 20.000 a la setmanal. També els llits d'hospital es buiden a poc a poc: a hores d'ara 1.373 malalts de covid estan hospitalitzats, 429 menys que fa una setmana, i a les unitats de cures intensives (UCI) encara s'atenen 466 pacients crítics, si bé són vuit menys que ahir dissabte i una cinquantena menys que fa una setmana.

Les dades actuals conviden a un cert optimisme, sobretot després que Salut hagi anunciat que Catalunya ha arribat aquest diumenge als 5 milions de vacunats amb la pauta completa. Amb tot, el degoteig de víctimes mortals no s'atura, i lluny queden les setmanes del començament d'estiu quan no es notificava ni una sola mort per coronavirus. Aquesta setmana, per exemple, han perdut la vida 164 persones –una mitjana de 23 defuncions al dia–, la majoria de les quals tenien 80 anys o més.

stats